Смак нашої ранкової кави залежить не тільки від того, як вона обсмажена і приготовлена, але і від того, які зерна ми використовуємо.
Немає сумніву, що найкращі кавові зерна ті, що збуджують почуття та зачаровують своїм смаком та ароматом. Однак у цьому випадку найголовніше – знайти кавові зерна, які повністю відповідають нашим вимогам. Ні для кого не секрет, що прилавки магазинів забиті різними сортами кавових зерен. Перед вибором слід ретельно розібратися в їх характеристиках та смакових якостях. Теоретично у світі налічується понад 60 видів кавових дерев. Насправді враховуються лише арабіка та робуста.
Звідки беруться кавові зерна?
Кавове дерево – це дерево, яке в природному середовищі досягає 15 метрів у висоту. На плантації він набагато більше схожий на чагарник, бо обрізаний на висоту 2 метри. Декілька разів на рік на ньому з'являються білі квітки, які після запилення перетворюються на дрібні, червоні плоди.
Саме в центрі цих схожих на вишню кульок знаходяться два зерна, які розділені характерною борозеною, яку фахівці називають швом.
Арабіка
Цей тип кавових зерен є найпоширенішим. Арабіка займає 70% ринку та найбільше цінується гурманами.
Чим вона характеризується?
Зерна чітко подовжені та плоскі, з «s»-подібним швом у центрі. Для них також характерне злегка зелене забарвлення. Однак це лише видимість.
Які властивості та смак арабіки?
Кава, зварена з таких зерен, буде м'якою і ароматною. Ви можете відчути легку кислинку, а також нотки шоколаду або прянощі. Цей тип бобів також характеризується низьким вмістом кофеїну, який коливається від 0,9 до 1,7%.
Унікальний смак арабіки поєднується з великими труднощами, пов'язаними із її вирощуванням. Кавове дерево, що дає цей вид зерен, дуже чутливе до будь-яких кліматичних змін. Рослину необхідно вирощувати понад 900 м над рівнем моря у тропічних умовах. В основному виділяються сорти з бразильських плантацій , найчастіше вирощують у Колумбії, Індії, а також на Яві, Суматрі та в Карибському басейні.
Характерні особливості:
- низький вміст кофеїну;
- шоколадний чи пряний присмак;
- легка кислинка;
- довгасті зерна з «s»-подібною борозенкою.
Робуста
Це тип кавових зерен, який майже повністю займає решту ринку. Основна відмінність полягає, крім іншого, у набагато вищому вмісті кофеїну, який іноді може становити майже 5%.
Дерева цього виду набагато стійкіші до кліматичних умов, а також плодоносять частіше, ніж арабіка.
Зерна робусти мають овальну форму та прямий шов. Післясмак різкий, гіркуватий. Найчастіше вирощується в центральній частині Африки та у В'єтнамі.
Характерні особливості:
- виразний гіркуватий смак;
- високий вміст кофеїну;
- зерна овальні з прямою борозенкою;
- значно більша стійкість до кліматичних умов та хвороб.
Інші види кавових зерен
Арабіка і робуста – найвідоміші сорти кавових зерен, але не єдині. У магазинах ми також можемо знайти Ліберіку та Ексельсу, але вони не такі ароматні, як домінуючі сорти. Перевагою ліберики, безумовно, є її висока ефективність, адже її зерна значно більші. Використовується як добавка в неякісну каву або розчинну.
Що визначає якість кави?
Відповідь на це питання досить перекручена, адже смак кави залежить не тільки від самої кави. Це лише один фактор. Сорт кави та країна, з якої він виготовлений, мають великий вплив на смак.
Інше питання – спосіб збирання врожаю. Якщо вона ручна, то дає змогу відокремити стиглі плоди від тих, що ще мають залишитися на кущі. Якщо збирання врожаю проводиться машинним способом, всі фрукти відправляються в один контейнер. Неважко уявити, як це впливає на смак такої суміші.
Що ще впливає на смак кави?
- Час зберігання кави – звичайно, найкраще свіжа кава. Чим довше його збирати, тим більш вивітреним і несмачним він буде.
- Якість води – фактор, на який мало хто звертає увагу. Свіжість також важлива.
- Тиск у кавомашині – чим вищий тиск, тим краще буде смак та аромат.
- Чищення та догляд за кавомашиною – зерна відмінної якості та вода, а напій безсмачний і не ароматний. Причина? Машина може потребувати очищення. Відкладення в трубках усередині кавоварки можуть зіпсувати смак кави.
Dom Kofe є офіційним представником компанії Blasercafe, яка виробляє ексклюзивні та особливі букети кави в зернах.
Види та сорта кави в зернах арабіки:
- Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
- Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
- Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
- Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
- Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung
Сорти серед виду робусти такі :
- Indonesia Java Robusta
- India Robusta washed Parchment AB
- Cameroun Robusta DHP
- India Cherry A Robusta
- Java washed Robusta.
Моносорти кавових зерен арабіки та робусти різного обсмаження представлені лінійками Blasercafe і Dom Kofe, серед них:
- ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
- JAVA washed Indonesia Robusta R / WP PTPN XII.
- COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
- NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
- OCOA Santo Domingo.
- GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
- HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
- JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.
В інтернет-магазині Dom Kofe можна ознайомитися з каталогом продукції , почитати про кожен кавовий букет або моносорт. На сайті представлені тільки оригінали кави преміум якості від компанії Blasercafe і Dom Kofe. Завдяки широкому асортименту кожен зможе купити каву в зернах на свій смак.
Ми здійснює доставку поштово- транспортною компанією в усі міста України, а також кур'єром по місту Львов.