Волонтерський рух в Україні та у Кривому Розі продовжує підтримувати наших захисників на лінії фронту. До нього приєднуються люди різноманітних професій. Один із них – педагога, який власноруч виготовляє хімічні окопні грілки для наших бійців.
Олександр Вікторович – учитель праці із великим стажем, активно допомагає ЗСУ із самого початку повномасштабної збройної агресії. Для цього використовує свої знання та багаторічний досвід. У своєму закладі чоловік організував виробництво дешевих окопних грілок із інгредієнтів, які можна купити у звичайному продуктовому магазині. Собівартість одного виробу складає близько 60 грн. Такі грілки є багаторазовими та уже активно служать нашим захисникам на Запорізькому напрямку.
Для виготовлення такої грілки знадобляться лише: оцтова кислота (70%), харчова сода, ємність для створення проміжного розчину, кухонні ваги для зважування інгредієнтів та ємність для води.
Чоловік довго експериментував із пропорцією інгредієнтів та вивів свій унікальний, найбільш ефективний рецепт. Для однієї грілки знадобиться 511 г оцтової кислоти, 100 мл води та 500 г харчової соди. Все це перемішується та на невеликому вогні протягом п’яти годин та нагрівається, поки усі інгредієнти не досягнуть однорідної консистенції сольового розчину. Після чого, протягом одного-двох днів, отриману суміш періодично помішують дерев’яною паличкою, поки вона не кристалізується. Все це заливається в полімерний (медичний) пакет.
Для того, щоб «активувати» грілку та аби вона почала виділяти тепло, використовується так званий активатор. Як пояснив Олександр, активатор – це точка початку хімічної реакції. Він примушує молекули солі рухатись і вибудовуватись в кристалічні решітки. Це відбувається із виділенням тепла температурою до 50-55 градусів за Цельсієм.
Активатором для грілки може слугувати звичайна пружина від різних механізмів. Для того, щоб запустити реакцію, достатньо натиснути на пружину. Така теплова реакція триває протягом двох годин.
Ці грілки не одноразові. Їх можна використовувати до тисячі разів або доки не втратиться герметичність упаковки. Для «перезарядки» грілки необхідно помістити її в посудину з водою так, щоб пакет не торкався до металевих стінок та 15-20 хвилин кип’ятити.
Ідеальним варіантом упаковки для грілки є алюміневі або виготовлені з нержавіючої сталі фляги. Їх достатньо просто сильно струсити, після чого починається реакція виділення тепла.
Чоловік виготовляє їх за власні кошти та кошти своїх колег. За словами педагога, в додаткових фінансах для них немає потреби. Виробництво грілок Олександр почав нещодавно та виготовив уже близько 30 штук. Наразі їх уже застосовують наші воїни-земляки в ТрО на Запорізькому напрямку. Це уже не перший вклад педагога у наближення нашої перемоги та поміч військовим. Раніше він активно виготовляв окопні свічки та за весь час зробив їх близько 3000 штук.
Джерело: one.kr.ua