Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

«АрселорМіттал Кривий Ріг» закликає Уряд України не допустити введення уніфікованого тарифу на розподіл електроенергії

Один із найбільших виробників сталевого прокату в Україні – ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» звернувся до Уряду:

«Велика промисловість, зокрема підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК), є запорукою роботи української економіки під час боротьби з агресором. Продовжувати підтримувати економіку та сплачувати мільярдні податки, кошти з яких спрямовуються на зброю, дрони, техніку та забезпечення наших військових, підприємства ГМК можуть лише за стабільних умов для їх роботи. Але останнім часом приймаються і плануються до прийняття рішення, які не тільки не сприяють цьому, а навпаки можуть призвести до зупинки виробництва підприємств ГМК.

Нещодавно енергоємні підприємства, зокрема і ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», звернулись до Кабміну з проханням переглянути Постанову КМУ від 30 травня 2024 р. № 611, якою було збільшено з 30% до 80% обов’язковий обсяг закупівлі імпортованої електричної енергії від загального обсягу споживання щогодини для гарантування забезпечення його постачання без обмежень внаслідок дефіциту електроенергії в енергосистемі.

Це рішення призвело до значного зростання витрат на закупівлю електроенергії, що негативно впливає на подальше виробництво, яке стає суттєво збитковим, а продукція неконкурентоспроможною на світовому ринку металургійної продукції. У такій ситуації «АрселорМіттал Кривий Ріг» буде вимушений значно скорочувати виробництво з відправленням співробітників у простій, що матиме негативний мультиплікативний ефект як на надходження до бюджетів всіх рівнів і надходження валютної виручки в країну, так і на соціальний аспект. Поки реакції на від Кабміну немає.

В той же час стало відомо про підготовку іншого рішення, яке ще більше нанесе шкоду таким великим стратегічним енергоємним підприємствам як «АрселорМіттал Кривий Ріг». Отримали інформацію, що НКРЕКП вже розробив рішення про введення уніфікованого тарифу на розподіл електроенергії для великої промисловості, малого та мікро бізнесу.

Наразі тариф на розподіл електроенергії розділений за класами напруги – 1-й та 2-й, що відповідає існуючій практиці тарифоутворення на послуги розподілу електроенергії в ЄС. Перший клас – це велика промисловість, яка приєднана до електромереж високої напруги і споживає значно більше електроенергії. Тариф для 1-го класу напруги приблизно в 5 разів менший, ніж для 2-го. Тариф розділений і це є логічним, адже для постачання електрики великим підприємствам використовується набагато менше інфраструктури, а втрати електроенергії в електромережах на її розподіл значно менші, ніж на 2-му класі. Тоді як тариф для 2-го класу дозволяє покрити витрати на доставку електрики малому та мікробізнесу.

За отриманою інформацією, НКРЕКП хоче встановити єдиний тариф для обох груп споживачів. Тобто пропонується одноразовим рішенням збільшити тариф для великої промисловості у 5 разів! Це стане руйнівним ударом по великій промисловості, яка формує держбюджет, та матиме вкрай негативний вплив на економіку країни, що воює.

Просимо Уряд України втрутитись в ситуацію і не допустити прийняття НКРЕКП рішення, що завдасть шкоди українській економіці та суперечить європейським правилам, які Україна активно інтегрує у свою енергетику.

Також дуже сподіваємося на об’єктивний перегляд рішення КМУ щодо збільшення з 30% до 80% обов’язкового обсягу закупівлі імпортованої електричної енергії від загального обсягу споживання щогодини, для гарантування забезпечення його постачання без обмежень внаслідок дефіциту електроенергії в енергосистемі».

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі