asd

Всі новини про життя міста

“Без ризику ніяк, коли мова йде про перемогу”: історія аеророзвідника з позивним Ворон

У військкоматі Юрія не хотіли приймати, бо його спеціальність не мала попиту. Тільки через місяць йому вдалося потрапити до Національної гвардії України на посаду командира взводу.

Його історію розповіли у криворізькій Військовій частині 3011 Національної гвардії України.

До війни Юрій навчався за спеціальністю авіоніка, пілотажно-навігаційне обладнання, тому прикладав максимально зусиль аби стати аеророзвідником. Коли гвардієць вступив до лав НГУ, почав захоплюватися квадрокоптерами й вивчав їх для себе, але і гадки не було, що його знання знадобляться на полі бою.

Під час своєї першої ротації у Донецьку область, Ворон вперше почав застосовувати дрони. Там він зрозумів, що який би не був сильний підрозділ, але додаткові очі будуть в пригоді. Тому він, як командир підрозділу почав активно вивчати #БПЛА, пройшов онлайн курси та отримав сертифікат. Практичні навички набував разом зі своїм особовим складом у Великій Новосілці.

Про свій перший політ, Ворон не забуває ніколи:

«Для більшої ефективності свого підрозділу, я почав навчати своїх хлопців пілотуванню. Авжеж легше, коли є додаткова розвідка в небі. В один із днів, ми отримали інформацію, що російські солдати ховаються у дитячому садку, коли ми підняли дрон у небо, побачили їх скупчення. Одразу ж по рації передали нашому мінометному розрахунку координати. Вважаю, що в живих там нікого не залишилося».

На цьому гвардієць не зупинився, коли зрозумів, що у війні такої інтенсивності й такого масштабу, технології відіграють важливу роль. Юрій пройшов курси при Національному авіаційному університеті та отримав два сертифікати міжнародного зразка: “Оператор безпілотних повітряних суден спеціального призначення” та “Викладач (інструктор) з підготовки операторів безпілотних повітряних суден спеціального призначення”.

Гвардієць розповідає, що не завжди все так легко, як здається:

«Щойно «пташка» підіймається у небо — і вона, і оператори одразу стають дуже бажаною ціллю для окупантів. Без ризику ніяк, коли мова йде про перемогу. Сантиметр за сантиметром, виганяємо російського ворога з нашої землі та робимо свій внесок у перемогу».

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі