Коли йдеться про переваги, що стосуються вживання алкогольних напоїв, зокрема вина, всі люди вільні вибирати будь-які сорти вин та судини для їхнього розпиття. Однак якщо ви все ж таки вирішили долучитися до культури вживання вина, вам варто розуміти, що важливу роль у розкритті смакових та ароматичних характеристик напою відіграє келих. У нашій статті ми розповімо вам, чим відрізняються келихи для одних із найпопулярніших груп вин – бургундської та бордоської.
Перш ніж купити набір келихів, слід розібратися, як форма та розмір посудини впливає на смак та аромат вина. Сьогодні на ринку, в тому числі і в інтернет-магазині елітного посуду Posudmeister, представлено неймовірну кількість варіацій форм келихів, і багато з них розроблені для конкретних напоїв, адже форма, матеріал та висота судини здатні змінювати наше сприйняття смаку вмісту. Проте найчастіше у продажу зустрічаються келихи, призначені для двох ключових конкуруючих груп вин – вин Бургундії та Бордо. Найчастіше ці виноробні регіони стійко асоціюються з сухими червоними винами, проте насправді й у Бургундії, і Бордо виробляють як елітні червоні, і незрівнянні сухі білі і навіть рожеві вина.
Історично для бордоських та бургундських вин використовували характерні форми пляшок. Перші традиційно розливають у пляшки з темно-зеленого, світло-зеленого або прозорого скла (залежно від кольору вин: червоні сухі, білі сухі або білі солодкі відповідно) з прямими краями і високими плічками, у той час як другі частіше можна зустріти в більш широких пляшках з похилими плічками із зеленого скла. Водночас у культурі вживання вина склалися й уявлення про те, як мають виглядати келихи для кожного з вин.
Бордо: великі келихи для «великих» вин
Келихи для бордо відповідають стереотипному уявленню більшості людей про винні келихи. Це високі судини з широкою чашею, що звужується догори і довгою ніжкою. У такий келих прийнято наливати великий обсяг вина. Завдяки ширині та висоті чаші навіть при значному рівні наповнення в ній залишається достатньо простору для формування так званого скляного димаря. Термін димар у контексті келихів описує ділянку між кромкою судини та поверхнею рідини. Великий димар дозволяє кисню пом’якшити таніни (гіркота) у складі вина, а також допомагає розкрити потужний, рясний аромат напою.
Вина Бордо – це повнотілі та насичені напої, які найчастіше є поєднанням каберне та мерло. Темний, товстошкірий і брутальний бордоський сорт каберне, що володіє потужними танінами, у поєднанні з більш жіночним і фруктовим мірло дозволяють створювати щільні вина з багатогранним смаком. Бордоські келихи ідеальні для вживання сильних, насичених вин на кшталт каберне-совіньйон, мерло, каберне-фран, мальбек, карменер, сир, пти-сира і т.д.
Бургундія: делікатному вину делікатний келих
На тлі високих і статних келихів для бордоських вин келихи для бургундських сортів виглядають нижчими та вишуканими. Форма їх чаші нагадує довгасту цибулину. Вона ширша і коротка, ніж у келихів для вин Бордо, а також сильніше звужується догори. Як і у випадку з бордоськими винами, тут також можна відстежити взаємозв’язок між особливостями виноградних сортів, що використовуються для виробництва напоїв, та характеристиками келихів. Бургундські вина легші, грайливіші та фруктові, оскільки їх виготовляють із сортів із міцною, але відносною тонкою шкіркою – піно-нуар, шардоне та їх підвидів: піно-гри, піно-блан, гамі, аліготі та ін. Саме в шкірці зазвичай концентруються в’яжучі та барвники, тому ці сорти дають більш світле та делікатне вино з низьким вмістом танінів та флавоноїдів.
За рахунок приземкої чаші келихи для бургундських вин створюють оптимальні умови для аерації напою та концентрації його аромату. Таким чином, з кожним ковтком делікатна ароматна фруктово-квіткова композиція вина продовжить розкриватися. За словами фахівців, судини даного типу дозволять отримати максимум смаку та аромату з таких сортів вина, як піно-нуар, шардоне, божоле, барбареско, бароло, барбера, дольчетті та ін.