asd

Всі новини про життя міста

Церква, ЛГБТ та рок-н-рол: у Кривому Розі екофеміністка оригінально привітала з Днем сім’ї

Ольга Костіна – співзасновниця ініціативи «рівні в кривому», магістерка української філології та практичної психології, екофеміністка на своїй сторінці у фейсбуці у День сім’ї 15 травня виставила пост, у якому розповіла про ставлення церкви до ЛГБТ.

Зокрема, її думки стосувалися співзасновника культурно-громадського центру ”Шелтер+”, а ілюстрацієї до теми виставила скрин із благодійного концерту до Всесвітнього дня рок-н-ролу.

Далі текст авторки без змін:

“У 2018 році Роман Морозов, співзасновник культурно-громадського центру ”Шелтер+”, в іншій своїй іпостасі – секретаря Криворізької ради церков – був причетний до документа, який Київський окружний адміністративний суд визнав таким, що має ознаки підбурювання до дискримінації ЛГБТ.

Мова про звернення місцевих і обласних рад, громадських та релігійних організацій до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України щодо захисту інституції сім’ї в Україні.

Хвиля цих звернень у 2018 році стала підставою для відмови Мін’юсту та інших зацікавлених сторін від виконання антидискримінаційних пунктів Плану дій Національної стратегії у сфері прав людини, які стосувались врегулювання сімейних відносин для одностатевих та різностатевих пар.

Нагадаю, що ЛГБТ-військові вже тоді боронили Україну, але досі в своїй країні лишаються незахищеними у праві на сім’ю через подібні маніпуляції, коли під вивіскою захисту інституту сім’ї в Україні 5 з 7 пунктів подібних звернень були сформульовано у дусі «заборонити – зупинити – не допустити – виключити» (послухати про це можна за посиланням у коментах) .

Згадане рішення суду було винесене на підставі позову ГО “Бюро “Ми – є!” до Чернівецької обласної ради з огляду на дискримінаційний характер закликів (більше на сторінці Бюро за посиланням у коментарях).

Якби у нас було прецедентне право або амбітні юристки чи юристи в Кривому Розі, такий самий позов отримала б Криворізька міська рада, яку підставила Криворізька рада церков.

Тоді я відверто розгубилася, не вкладалося у голові, як же так, що Роман у своїй громадській діяльності пропагує інклюзію, у КГЦ “Шелтер+ проводяться різні світські заходи за участі квірних людей, але, виходить, – а коли пан Морозов набуває релігійної влади, то використовує її для таких підступних цілей, як виключення своїх співгромадянок і співгромадян із законодавчого поля? При цьому ніхто не зазіхає на його право мати свої особисті релігійні смаки (як-то кажуть, не подобаються гей-шлюби – не вступайте у гей-шлюби). Навпаки, ніхто не виступає з петиціями й не закликає вірян обмежуватися виключно релігійними обрядами, у тому-таки праві на сім’ю сам Роман та інші релігійні діячі користуються й світськими надбаннями демократії.

Такі роздуми тримали мене роками, поки торік на одній із панелі, де Роман розказував про цінність інклюзії для нього та громадського центру, я таки поставила питання прямо: як поєднується ця цінність з його роллю у раді церков? Як, маючи для себе світські привілеї, він проти адопції для ЛГБТ-пар на основі релігійних поглядів?

Дискусія вийшла гарячкувата, як це природно буває довкола цінностей, але все-таки у присутності десятка людей Роман чітко сказав, що він не проти!

Хоча з 2018 року на сторінках Криворізької ради церков чи особисто її секретаря не зустрічала (а якщо пропустила, поправте, будь ласка) спростування чи вибачень за ту далеку дискримінаційну діяльність чи зараз ще немає заяв на підтримку важливого законопроєкту про шлюбну рівність. Але людина зайнята, мабуть, просто немає коли. Тож я готова визнати свою помилку.

На скріні ви бачите краще за слова – підтвердження, що у просторі, за який відповідає Роман, люди можуть проявляти ті самі почуття любові й ніжності, які проявляє сам програмний директор центру. Почуття, які й мають закладати основи сім’ї (принаймні я щиро вірю, що близькість, а не формальності мають поєднувати людей у довгострокові союзи). Шелтер+ дійсно прихисток, як заявляли його творці. І підтримка квірної молоді – не ширма для отримання фінансування від фондів, які не ділять людей на сорти, і культурні заходи – не своєрідний підкуп соціального капіталу, аби власне у серйозній справі багатьом важко було б дати адекватну оцінку незаконним діям.

Щаслива була помилятися. Дуже сподіваюся, що, маючи такого прогресивного члена у своєму складі, Криворізька рада церков також допоможе іншим українським релігійним організаціям облишити цінності руського міра та продемонструє гуманний приклад, які вже існують у всьому світі щодо справжніх традиційних цінностей любові, прийняття різноманіття та безпеки кожній та кожному, хто прагне мати сім’ю на цінностях взаємоповаги та турботи.

Бо то смертний гріх – гординя – вважати тільки себе чи членів своєї групи гідними щастя.

З Міжнародним Днем сім’ї, Європейська країно, європейське місто та всі, хто чітко стали на позиції сучасного цивілізованого світу”.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі