Всі новини про життя міста

Две экскурсии по городу: «Кривой Рог многогранный» и «Кривой Рог – промышленная жемчужина Украины» (фото)

Кривой Рог поистине становится туристическим городом и предлагает следующие экскурсии:

«КРИВИЙ РІГ БАГАТОГРАННИЙ»

Всі переїзди до об’єктів супроводжуються екскурсією кваліфікованого екскурсовода.

Орієнтовна тривалість туру – 5 годин.

Дата проведення екскурсії 13 лютого 2014 року.

Орієнтовна вартість екскурсії – від 55 грн (в залежності від кількості учасників).

Програма туру :

Збір біля танку на площі Визволення о 8.50

проспект Карла Маркса

парк газети «Правда»

геологічний скансен

Георгіївська дзвіниця

вхідний портал Саксаганського дериваційного тунелю

пам’ятник загиблим шахтарям

провали ш. Орджонікідзе

3D-відеогалерея міського історико-краєзнавчого музею (за окрему плату – 10 грн)

пам’ятник «Козак Кривий Ріг»

«КРИВИЙ РІГ – ПРОМИСЛОВА ПЕРЛИНА УКРАЇНИ»

Дата проведення екскурсії 15 лютого 2014 року.

Вартість екскурсії – 100 грн.

Збір біля пам’ятника Козаку Рогу о 9.00 год.

Під час екскурсії Ви отримаєте унікальну можливість відвідати:

кар’єр ВАТ «Південний ГЗК»;

музей ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»;

3D-відеогалерею КЗК «Міський історико-краєзнавчий музей»;

вхідний портал Саксаганського дериваційного тунелю ДПП «Кривбаспромводопостачання»;

учбово-курсовий центр ПАТ «Кривбасзалізорудком» (учбову шахту).

Подати заявку на екскурсію та отримати більш детальну інформацію (щодо умов та вартості) Ви можете на сайті промислового туризму http://www.krt.dp.ua/ua/ (в розділі «Новини») або за телефоном 92-98-66.

 

23 січня відбулася перша екскурсія по маршруту «Кривий Ріг – промислова перлина України».

Незважаючи та «суворі» зимові умови та значну тривалість екскурсії – 8 годин, бажаючих познайомитися з історією рідного міста та його визначними місцями виявилося чимало – близько 40 осіб. Переважна більшість екскурсантів – студенти  Українського політехнічного технікуму,  пересічні мешканці  Кривого Рогу старшого покоління  та мешканка з міста Дніпропетровськ.

Стартувала автобусна екскурсія від пам’ятника славнозвісному Козаку Рогу по центральним вулицям міста в напрямку Інгулецького району, а саме кар’єру Південного ГЗК.
 
У якості екскурсовода виступив відомий знавець історії становлення промислового Кривого Рогу Казаков Володимир Леонідович.

Першим місцем, що справило неабияке враження на відвідувачів, став кар’єр Південного ГЗК – гігант гірничорудної промисловості  Європи. Екскурсію проводив безпосередньо головний гірник підприємства Пуга Андрій Андрійович, отож, екскурсанти мали змогу отримати інформацію «з перших рук». Розповідь Пуги А. А.  включала не лише фактичну інформацію про кар’єр (технологія видобування залізної руди, масштаби і перспективи виробництва, транспортна техніка, технологія буро вибухових робіт, система водовідливу), а й цікаві історії з робочих буднів гірників, щоб відвідувачі могли зануритися в реальну атмосферу їх життя.  

Не менш вразив екскурсантів і музей ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», де представлена історія підприємства від початку заснування до наших днів. Екскурсанти з особливою зацікавленістю розглядали знаряддя праці та побуту перших робітників комбінату, зразки руди та готової продукції, а також величезний макет підприємства, що демонструє його потужні можливості як підприємства повного металургійного циклу.   

Екскурсійний маршрут передбачав огляд Георгіївської дзвіниці  – духовної святині та архітектурного шедевру нашого міста. Відвідувачі дізналися про постать великомученика Георгія Побідоносця, мали змогу насолодитися прекрасним художнім розписом на стінах і навіть отримати екстремальні відчуття – піднятися на найвищу ділянку 35 м та побачити місто з висоти пташиного польоту.

Протягом екскурсії екскурсанти відкрили для себе і зовсім «незвідані місця» – Саксаганський дериваційний тунель та Учбово-курсовий центр ПАТ «Кривбасзалізорудком». Виявилося, що  мало хто в місті обізнаний щодо наявності такої унікальної гідротехнічної споруди (підземний Саксаганський дериваційний тунель), що являє собою підземну річку на глибині 24-65 м, яка проходить під житловою зоною міста. На поверхні тунель має вхідний і вихідний портали, які складаються з башт, всередині яких встановлена шлюзова конструкція регуляції пропуску і випуску води. Аналогів цьому об’єкту немає в Україні.

Завершальним і найбільш очікуваним місцем відвідування став Учбово-курсовий центр ПАТ «Кривбасзалізорудком» – унікальний навчальний полігон, що являє собою модель шахтної виробки на глибині 3 м з діючими машинами і механізмами. Ось тут вже для багатьох екскурсантів професія шахтаря з площини теоретичних знань перейшла в практичну – бажаючим навіть було дозволено власноруч керувати лебідкою, що викликало особливий захват серед хлопців і дівчат. В шахті представлені реальні об’єкти – вагонетки, бурові напівавтомати, перфоратори, КАПС (камера аварійного повітропостачання), макет ходового підняткового та ін.

Пропонуємо Вашій увазі відгуки самих екскурсантів:

Тарасова Ірина Олександрівна, викладач технікуму:
«Загальне враження від екскурсії більш ніж позитивне, все сподобалось. Дана екскурсія може бути вдало використана в навчальному процесі для студентів наступних спеціальностей – механік, електротехнік, гірництво, розробка корисних копалин. Ми плануємо включити дану екскурсію в план теоретичної практики студентів і пропонуємо розбити екскурсійний маршрут на дві частини: 1)відвідування об’єктів відкритої виробки;
2)огляд закритої виробки.
Вважаю, що на дану екскурсію варто залучати також школярів, проводячи таким чином профорієнтаційну роботу та допомогти їм правильно зробити вибір своєї майбутньої професії».

Ірина, м. Дніпропетровськ:
«Спасибо огромное за представленную возможность посетить замечательную экскурсию «Кривой Рог – промышленная жемчужина Украины». Нашей стране и ее жителям есть, чем гордиться: трудолюбивым народом, новейшими технологиями в области создания современного оборудования для добычи и переработки железной руды, обширными просторами богатейших ресурсов, а также людьми, работающими на благо общества и репутации государства.

Именно достижениями в науке, тяжелой промышленности и желанием трудиться определяется внутренняя политика государства. Такого рода экскурсии дают возможность нынешнему поколению осознать огромное значение вложенного труда в развитие государственной экономики. Посетителям этой экскурсии навсегда закрепятся впечатления, полученные от посещения ЮГОКа, где открывается вид на проделанную работу по добыче железной руды, и  КривбасЖелезРудКома, приоткрывающего глубины горно-шахтного дела. Интереснейшие экскурсии на Дзержинское водохранилище поведают об истории действующих и, к сожалению, приостановивших свое действие обогатительных фабрик, где также расскажут о деривационном тоннеле подземной реки Саксагань. История и современное развитие промышленности Кривого Рога станет увлекательнейшим досугом, как для жителей самого города, так и для его гостей.»

Родіон, студент:
«Мені найбільше сподобався кар’єр Південного ГЗК, а також Георгіївська дзвіниця, де була можливість піднятися на самий верх та побачити з висоти цілий район Кривого Рогу. Але хотілося б ще потрапити в реальну, діючу шахту нашого міста…»

Сергій, студент:
«Побачив купу нових місць у Кривому Розі, про які навіть не знав. Дуже сподобався кар’єр Південного ГЗК та Учбовий комплекс. Отримав багато яскравих, позитивних вражень.»

Єгор, студент:
«Все сподобалося! Виросту, буду шахтарем (сміється)! Цікава екскурсія, дізнався багато чого нового і про місто і про професію шахтаря.»

Олександр, студент:
«Я з сім’ї кіровоградських шахтарів. Шахти Кривого Рогу для мене нове, непізнане явище і тому я сподівався на спуск в реальну шахту, але все одно екскурсія дуже сподобалася.»

 

 

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі