test

Всі новини про життя міста

Фрекен Бок чи Мері Поппінс: у Кривому Розі діє програма «Муніципальна няня»

Програма «Муніципальна няня» – це програма, що дозволяє батькам, які виховують дітей до 3-х років і потребують підтримки, скористатися послугами няні.

Програма не нова, створена у 2019 році. Протягом свого існування вона змінювалась, реагуючи на виклики часу. У 2023 році було встановлено, що цією послугою користувались батьки з інвалідністю, та батьки, у яких діти мають серйозні хвороби. Крім того, держава також підвищила вартість відшкодування послуги, після 2023 року його розмір становить понад 7 тис. грн.

У 2024 році до категорії людей, які можуть скористатися послугами, також додалась категорія батьків внутрішньо переміщених осіб. Щоб батьки мали час на перенавчання, працевлаштування та адаптацію.

Родина, яка має право і бажання скористатися послугою, може самостійно обрати людину, яка надаватиме послуги няні. А держава – відшкодує вартість надання цих послуг.

07 червня 2024 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 664, відповідно до якої поширюється на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування дія Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 68 “Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”, на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які є батьками, опікунами дитини, на законних підставах проживають на території України та доглядають за:

  • дитиною з інвалідністю до шести років, дитиною до шести років, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитиною до шести років, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;
  • дитиною до шести років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • дитиною до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є внутрішньо переміщеною особою;
  • дитиною до шести років, яка разом із батьками, опікунами проживає на території адміністративно-територіальної одиниці, де неможливо забезпечити відповідно до рішень військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування функціонування закладів дошкільної освіти, необхідних для реалізації державних гарантій забезпечення безпечного освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду).

У 2024 році змінилась кількість дітей, яких може доглядати така няня – до 3-х дітей, якщо це фізична особа-підприємець, або до 6-ти дітей, якщо це – юридична особа. Це дозволить забезпечити соціальні контакти дитини, та і у няні з’являються додаткові фінансові стимули. Необхідно укласти договір з такою нянею та звернутися до органів соціального захисту населення у своїй громаді.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі