asd

Всі новини про життя міста

Історія: Криворізька банда “Чорна кішка, мовчи!”

Роки після Другої світової війни характерні величезним сплеском злочинності. Вона в рази зросла не тільки через те, що на території СРСР був голод та бідність, а й через сталінську амністію, яка була запроваджена на честь перемоги над нацистською Німеччиною. Тоді з таборів на волю вийшло безліч злочинців, які легко озброювалися, вбивали людей, здійснювали грабежі та набіги. У 1940-х роках у різних містах СРСР формувалися цілі злочинні банди, до яких входили колишні поліцаї, дезертири та безпритульні. Було одне злочинне угруповання у 1945 році у Кривому Розі. Називалася банда – “Чорна кішка, мовчи”. Здебільшого члени угруповання робили збройний напад з метою пограбування на місцевих жителів Кривого Рогу.

Деталі розповіли на kryvyi-rih-yes.com.ua.

Повоєнна злочинність у СРСР

У 1945 році злочинність у Радянському Союзі була неймовірно високою, але до 1947 року вона виросла практично в половину. Станом на 1947 рік було зареєстровано близько 1,2 мільйона різних злочинів. Серед найпоширеніших кримінальних злочинів на той час були:

  • нальоти на ощадкаси;
  • озброєні пограбування магазинів;
  • пограбування складів;
  • напади на інкасаторські машини;
  • пограбування квартир;
  • вбивства мирних громадян.

Такі непоодинокі випадки сіяли значну паніку у населення. Однією з найжахливіших банд на той час була банда під назвою “Чорна кішка”. Банди з аналогічною назвою зустрічалися в різних містах. Наприклад, у Кривому Розі була банда під назвою “Чорна кішка, мовчи!”. На той час МВС СРСР фіксувала десятками банди з такою назвою. Усі вони займалися різними видами злочинів у різних містах Радянського Союзу.

Банди “Чорних кішок” існували і в інших містах. Це було масове явище. В основному, у створенні таких банд грала найважливішу роль “котяча легенда”. На хвилі масової злочинності всі ці банди хотіли здобути славу знаменитої банди “Чорна кішка”.

Особливістю цих банд було те, що вони малювали на місці злочину чорну кішку або писали назву банди.

Криворізька банда 1945 року

Банда “Чорна кішка, мовчи!” у Кривому Розі була організована слюсарем на прізвище Бурлаков. Він працював на заводі “Комуніст”, що знаходився в районі Гданцівки. Крім нього, членами криворізької банди також були інші працівники промислового підприємства:

  • Приволоцький;
  • Куновський;
  • Турчин;
  • Біденко;
  • Підмогильна.

Угруповання здійснювало збройні напади на мирних жителів Кривого Рогу з метою пограбування. Здебільшого напади здійснювалися на віддалених міських вулицях. Головною зброєю грабіжників був пістолет “ТТ” та ніж. Після пограбування члени банди попереджали потерпілих, щоб ті нікому про це не говорили. А на стінах завжди залишали підпис – “Чорна кішка, мовчи!”. Також криворізька банда кілька разів здійснювала пограбування квартир місцевих мешканців.

Банда “Чорна кішка, мовчи!” встигли пограбувати багатьох мешканців Кривого Рогу. Серед жертв багато хто був працівниками “Спецбудтресту” №2.

Але напади бандитів тривали недовго. Зокрема, 20 березня 1945 року угруповання було викрито правоохоронними органами Кривого Рогу. Усіх її членів було затримано працівникам міліції. Кожного бандита було віддано на суд Військового трибуналу військ НКВС за звинуваченням у злочині за статтею 56-16 Кримінального кодексу Української РСР. Про це писали в історичній групі “Криворізька старовина”.

Зокрема, виїзна сесія Військового трибуналу військ НКВС винесла вирок голові банди “Чорна кішка, мовчи!” – Бурлакову 10 років позбавлення волі. Іншим членам криворізької банди дали різний термін – від 5 років до 7 років позбавлення волі.

Джерело: https://kryvyi-rih-yes.com.ua/uk/eternal/kryvorizka-banda-chorna-kishka-movchy

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі