Всі новини про життя міста

Історичний фотофакт: Колишня електростанція рудника Галковського

У Кривому Розі у давнину жив відомий поміщик Дмитро Галковський. У другій половині 19 століття він був полковником у відставці, а за свою сумлінну службу йому було виділено 600 десятин землі у Кривому Розі. Поміщику Галковському надзвичайно пощастило, адже на його землях на поверхню виходив Саксаганський рудоносний шар. Тут було багате родовище залізняку.

У перший 1887 рік роботи, рудник видав близько 500 тонн залізної руди, в 1899 було видобуто понад 75 тисяч тонн залізної руди. Першого року 20 століття на Галківському руднику було видобуто 600 тисяч тонн руди, а 1914 року понад 400 тонн руди. Тоді на Галківському руднику працювало понад тисячу робітників.

Після революції Галківська копальня на території Криворіжжя першою відновила роботу. На руднику, як і раніше, була відсутня механізація, але не дивлячись на це за 1918 рік було видобуто понад 5 мільйонів тонн залізної руди.

У відомому історичному пабліку Криворізька старовина показали сучасні фото колишньої електростанції рудника Галковського. Будівля 1914 року. Фото 2008 року.

Будівля колишньої школи та театру Галковського рудника (Артемівського, Кірова). Закрита територія ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (промзона шахти ім. Артема №1). Фото 2008 року.

з використанням матеріалів: https://kryvyi-rih.one/uk/eternal/istoriya-galkivskogo-rudnyka-5538

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі