asd

Всі новини про життя міста

Короткострокові та довгострокові вклади

Депозит у банку дозволяє примножувати заощадження без зусиль, просто довіривши кошти на зберігання спеціалізованої установи. Це ефективніше, ніж утримання значної суми на основному картковому рахунку, оскільки передбачає нарахування підвищених відсотків — банківської винагороди вкладнику за кошти, якими кредитна установа може розпоряджатися протягом дії депозитного договору.

Вкладнику залишається лише обрати програму зі зручними умовами, зокрема коротко- чи довгостроковий депозит. У кожного з них є своє унікальне призначення та переваги, що виражаються у розмірі процентної ставки, гнучкості управління своїм рахунком та доступом до активів.

Короткострокові вклади створюються на термін до 12 місяців зі стандартними інтервалами в 1, 3, 6 або 9 місяців. Найчастіше вони відкриваються у національній валюті, у якій переважна більшість населення отримує доходи у вигляді заробітної плати, пенсії, продажу майна.

Під впливом облікової ставки НБУ та норм резервування ультракороткі депозити на 1 місяць є найменш вигідними — сума нарахованих відсотків по них мізерна. Натомість депозити на 3 місяці в умовах нестабільного економічного середовища є найпопулярнішими та найзручнішими як для вкладників, так і для самих банків. Щоб привабити клієнтів, банки пропонують високі процентні ставки за короткостроковими депозитами, забезпечуючи себе регулярним припливом пасивів для підтримки та розвитку інших банківських послуг без надмірного ризику. Середній рівень дохідності депозитів на 3 місяці у найбільших банках країни становить 14 – 15%, максимальні ставки добігають 17-18%.

Для вкладника короткострокові депозити є найменш ризиковими, тому що в близькій перспективі банк з гарною репутацією навряд зазнає критичних проблем. До того ж під час воєнного стану Фонд гарантування забезпечує повернення 100% вкладів в усіх банках. Тому при виборі депозитної програми можна орієнтуватися саме на розмір процентної ставки, а не на популярність банку. Пересвідчитися у ефективності вкладу допоможе депозитний калькулятор на сторінці: https://unexbank.ua/unex-maksimum. Змінюючи термін дії рахунку та суму вкладу, можна визначити оптимальні умови.

Зручно, якщо у короткострокового депозиту передбачено автопролонгацію. З її допомогою не доведеться втрачати кошти на перерозміщення вкладу, якщо буде прийнято рішення про продовження зберігання коштів. При цьому варто контролювати процес автоматичного продовження депозиту на випадок потреби термінового повернення грошей.

Довгострокові депозити значно прибутковіші за вклади на строк до року. Для банків вони створюють додаткову прогнозованість свого фінансового забезпечення, тому оцінюються дорожче. Для вкладника — це безризикова альтернатива інвестуванню, що не вимагає поточного контролю обороту коштів чи спеціальних знань у галузі фінансів.

Довгострокове вкладення — можливість акумулювати суму на вартісне придбання нерухомості, транспорту, оплату навчання. Поширена практика використання депозиту у якості особистого пенсійного фонду. При виборі програми варто ретельно прорахувати свої вигоди, зваживши очікувану кінцеву суму на податкові відрахування, вартість банківського обслуговування та прогнозну інфляцію.

При відкритті депозиту строком понад рік важливим критерієм вибору має бути ще й репутація банку. На тривалу перспективу варто довіряти свої кошти досвідченій установі з соціально спрямованою політикою, позитивними відгуками вкладників. Банк має входити до переліку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що забезпечить повернення коштів у випадку його неплатоспроможності.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі