Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

Корупціонери зможуть відкупитися від суворого покарання – аналітики розкритикували законопроєкт

Кабінет міністрів пропонує змінити правила угод із підозрюваними у корупції. Суть цих угод полягає в тому, що підозрюваний або обвинувачений визнає, що вчинив злочин, і це дає йому надію на призначення менш суворого покарання.

Така процедура існувала і раніше, але законопроєкт №11340 пропонує деякі нововведення у кримінальному процесі. Напередодні ініціатива спричинила чимало обурення у соцмережах – мовляв, таке рішення дозволить корупціонерам відкупитися.  Наразі законопроєкт очікує на доопрацювання перед другим читанням у Верховній Раді.

Аналітики Центру спільних дій розібралися, чи справді ініціатива уряду допоможе підозрюваним у корупційних злочинах запобігти покарання.

Законопроєкт дає можливість призначати штраф як додаткове покарання, навіть якщо він не передбачений у статті Кримінального кодексу. Так, за нетяжкий злочин обвинувачені заплатять ще додатково до призначеного покарання від 2 мільйонів до 20 мільйонів гривень. А обвинувачені в особливо тяжкому злочині зможуть заплатити до 204 мільйонів гривень.

“Це реально сприймається як відкуп. Особа, що вчинила особливо тяжкий злочин, зможе частково відшкодувати завдані збитки. Їй призначать найнижче покарання, наприклад, позбавлення волі або навіть звільнення від відбування покарання з випробуванням. Вона платить максимум 204 млн грн, і вона вільна. А збитків людина, наприклад, завдала на мільярд”,  – коментує Оксана Заболотна керівниця напряму національної аналітики Центру спільних дій.

Заболотна пояснює, що наразі в кримінальному кодексі існують певні статті, за які передбачені штрафи. Це, наприклад, службова недбалість чи недостовірне декларування. Штрафи мають бути прописаними за конкретні порушення. Інакше суддя отримує надто широкі повноваження у визначенні покарання, вважає аналітикиня.

Новий законопроєкт дозволить судам призначати м’якші покарання, якщо підозрюваний викриє інших учасників корупційної схеми або відшкодує завдані збитки. Проте Заболотна наголошує, що чітких вимог щодо обсягу відшкодування збитків чи викриття співучасників у документі немає.

 “Угоду можна укласти навіть за особливо тяжкі злочини, якщо частково відшкодувати збитки. Це неправильно. Не вказано, яку частину треба відшкодувати. Немає чіткої вимоги викрити спільників. При тяжкому  злочині можна частково заплатити і вийти на волю”, – пояснює аналітикиня.

Натомість, на думку Заболотної, якщо обвинуваченого, який пішов на угоду, звільняють від  відбування покарання з випробуванням, потрібно призначити конфіскацію майна, а не часткове відшкодування.

Аналітики пропонують доопрацювати законопроєкт. На їхню думку, необхідно додати більш жорсткі умови для укладання угод про визнання винуватості. Зокрема, вони рекомендують передбачити обов’язкове повне відшкодування завданих збитків та викриття всіх співучасників корупційного злочину.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі