Не годуйте дикорослими грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Слідкуйте при прогулянках за малолітніми дітьми. Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку допомогу”.
Це закликають громадян робити спеціалісти ДОЦКПХ.
Статистика отруєнь за 2023 рік та 10 місяців 2024 року по Дніпропетровській області
У Дніпропетровський області в минулому році зареєстровано отруєнь отрутами грибів: 11 випадків з 12-ма потерпілими, з них 1 дитина; всі випадки у побуті; леталь-ний випадок 1 у дорослого.
У поточному році за 10 місяців – 4 випадки з 4 постраждалими, з них 1 дитина віком 1 рік 5 місяців. Летальні випадки не реєструвалися.
Крім цього надходили екстрені повідомлення ще на 2-х малолітніх дітей, які на прогулянці з батьками поза їх увагою взяли в рот або з’їли невідомі дикорослі гриби. Батьки самостійно звернулися до лікарні. Факти отруєння не підтвердилися.
Про це повідомляє пресслужба Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Найчастіше отруєння трапляються з причин зовнішньої схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик. Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно навчитися відрізняти небезпечні гриби від добрих їстівних грибів та запам’ятати важливі правила.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
Не вживайте сирих грибів.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
новини Кривий Ріг LIFE