Всі новини про життя міста

На Дніпропетровщині обстріли зривають навчальний процес, але ОМС активно облаштовують укриття – дослідження

Через постійні обстріли росії у деяких громадах Дніпропетровської області місцева влада була змушена запровадити дистанційне навчання у школах, тому що немає достатньої кількості укриттів для дітей. Проте громади намагаються створювати умови для навчання офлайн. Для цього, зокрема, роблять класи в укриттях у приміщеннях, які їм надають жителі та бізнес.

Про це управлінці громад Дніпропетровської області розповіли аналітикам Центру спільних дій в межах дослідження “Громади воєнного часу. Витривалі та спроможні”.

В одній із тилових громад Дніпропетровської області будують класи в підвальних приміщеннях багатоквартирних будинків і бізнесу, щоб забезпечити безперервність навчального процесу. “Найголовніша проблема для нас – це організувати безпечне навчання для наших дітей. А безпечне навчання – це наші укриття”, – ділиться начальниця відділу освіти тилової громади на Дніпропетровщині.

Аналітики Центру спільних дій зазначають, що облаштовувати укриття – дорого та складно. Через це органи місцевого самоврядування подекуди не можуть розвʼязати питання безпеки школярів. Саме тому в деяких громадах Дніпропетровської області вимушені проводити навчальний процес у змішаному або дистанційному форматі.

Також місцеве самоврядування опікується безпекою інших обʼєктів інфраструктури. За словами начальника відділу проєктно-інвестиційної діяльності однієї з прифронтових громад Дніпропетровщини, збільшилося навантаженння на соціальну інфраструктуру: лікарню, амбулаторії, заклади освіти та культури.

У тиловій селищній громаді працюють над інтеграцією людей, які переїхали з тимчасово окупованих територій. Наразі частка ВПО в громаді становить 12,4%. Тобто кожен восьмий мешканець – вимушений переселенець.

Перший заступник селищного голови запевняє, що місцева влада робить все можливе, щоб внутрішньо переміщеним особам було де жити й працювати. “Ми розуміємо, що окуповані території певний час будуть розміновуватися. Деякі люди вже говорять про те, що вони будуть залишатися жити в нашій громаді. Ми повинні зробити все для того, щоб усім мешканцям було тут комфортно”, – пояснює перший заступник голови.

Детальніше дізнатися про те, якою на сьогодні є ситуація у громадах Дніпропетровської області та решти регіонів України можна у дослідженні Центру спільних дій за посиланням.

З 15 листопада 2023 року по 17 січня 2024 року Центр провів масштабне дослідження стійкості громад під час війни: 60 напівструктурованих інтерв’ю з представниками ОМС і кабінетне дослідження стратегічних документів територіальних громад, яке передбачало оцінку та аналіз ефективності стратегій розвитку, планів відновлення та/або їх проєктів. Центр спільних дій зберігає анонімність учасників дослідження задля їхньої безпеки.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі