Всі новини про життя міста

Нова Баварія у Кривому Розі: яке пиво виробляли у місті на початку минулого сторіччя 

У 20-х роках минулого сторіччя у Кривому Розі масово почали виробляти пиво. Займалося цим об’єднання  “Держпивтрест”. Воно мало декілька заводів.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на “Рідний мій Кривий Ріг”.

основним з заводів був Широківський пивзавод №1, який  відновив діяльність на початку 1924 року, а з 1925 року відкрив свої філії:
• “Українська нова Баварія” (її склади розташовувалися на вул. Базарній, нині Олександра Поля);
• “Зразкова пивна їдальня” (вул. Поштова 23).

Торгівля велася трьома сортами пива:
• “Столове”,
• “Пільзенське”,
• “Мюнхенське”.

До кінця 1925 року “Українська нова Баварія” створила торговельні точки у всіх райцентрах округу. Широківський завод більшу частину продукції реалізовував оптом. Його склад знаходився біля міського Сільбудинку по вул. Жовтневій.

У 1926 році завод тричі за рішенням суду був змушений продавати продукцію та майно для сплати боргів.

З початку 1927 року “Українська нова Баварія” запровадила 10% знижку на пиво для громадських організацій. Контора фірми розташовувалася на вул. Глінки, 4. У травні 1927 року Криворізький відділ місцевого господарства здав в оренду третій завод у м. Нікополі на умовах проведення капітального ремонту.

У листопаді 1928 року філію “Української нової Баварії” було ліквідовано за рішенням окружного виконкому. Наприкінці 1930 року Нікопольський завод, у зв’язку з розформуванням Криворізького округу, перейшов у підпорядкування іншого органу. Того ж року у Кривому Розі відкрито ще один пивний завод.

Багато років у місті, як шуткували поціновувачи цього напою,  продавлося лише два сорти пива “Жигуліське” свіже та “Жигулівське”. Справа у тому, що зберігалося воно досить обмежений термін тв швидко псувалося. Щоби купити свіже потрібо було вистояти величезну чергу. А так звані “Пивні бари” були звичайними забігайлівками, заходити до яких поважаючей себе жінці було непристуйно.

Другий розквіт пивоваріння у Кривому Розі спостерігався у 90-ті роки минулого сторіча. Випускалися десятки сортів напою. Але більшість з них були ще тою гидотою. Поступово зникли й вони.

Наразі у місті діють декілька крафтових броварень, які виготоляють дійсно класне “пінне”, купити яке можна лише на розлив у тспеціалізованих крамницях.

Джерело: Інформатор

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Powered by WordPress