asd

Всі новини про життя міста

Перевірки ВПО мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги

У Кривому Розі вже понад 80 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Ці люди отримують відповідну допомогу – грошову та натуральну. Час від час здійснюються перевірки серед отримувачів такої допомоги.

Треба знати законодавчі підстави для здійснення цих перевірок.

По-перше, оформлення статусу ВПО і отримання довідки є правом, а не обов’язком.

По-друге, ця довідка – необхідний для отримання грошових виплат від держави документ. Крім того, така довідка дає право переоформити соціальні виплати чи пенсію, отримати доступ до медичного обслуговування та допомогу із пошуком житла, влаштувати дитину в садок чи школу.

По-третє, для отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій також може знадобитися довідка.

По-четверте, подати заявку на отримання статусу ВПО можна як онлайн (через застосунок «Дія»), так і офлайн – за місцем проживання у найближчому органі соціального захисту. Якщо людина є недієздатною або має обмежену дієздатність — від її імені документи подає законний представник.

По-п`яте, статус внутрішньо переміщеної особи можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

По-шосте, перевірка внутрішньо переміщених осіб за фактичним місцем проживання/перебування може здійснюватися вибірково. Зокрема, за підозри щодо відсутності ВПО за зареєстрованим у довідці місцем проживання. Під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт та залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

І лише у разі неявки переселенця для проходження ідентифікації можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

Важливо: у разі здійснення перевірки внутрішньо переміщених осіб повідомляють про це телефоном. Тому задля уникнення непорозуміння – залишайтеся на зв’язку.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі