asd

Всі новини про життя міста

Про письменників Криворіжжя, що писали в стилі виробничого роману (відео)

У 2023 році виповнюється 110 років від дня народження двох українських письменників, наших земляків − Олекси (Олексія Івановича) Гуреїва (12.10.1913 – 04.04.1999) та Панаса (Петра Семеновича) Ногіна (28.04. 913 – 07.02.1976).

Вони обидва – уродженці Криворіжжя, за освітою – вчителі української мови та літератури, усе життя дружили, і тема гірничорудного Кривбасу у їх творчості є головною (Панас Ногін) або однією з основних (Олекса Гуреїв).

У своїх творах, написаних у жанрі виробничого роману, письменники показали Криворіжжя 1930-1960-х років, з усіма його проблемами і здобутками. Саме з цих книг україномовний (а згодом – і російськомовний) читач дізнавалися про життя регіону, специфіку шахтарської праці, відкриваючи для себе нове промислове місто. Їх доробок не залишився непоміченим, книги перевидавалися, і стали вагомою частиною криворізької літератури, адже виданих друком україномовних художніх творів про шахтарський Кривбас не існує до сьогодні. Крім того, у повісті-спомині «За снігами білими» Олекса Гуреїв розказав про період учителювання у Інгулецькій школі 1940-41рр., що також є цікавим для розуміння проблем передвоєнної освіти на Криворіжжі.

В пам’ять про видатних мешканців Криворіжжя, фахівці Криворізького історико-краєзнавчого музею створили інформативно цікаве відео.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі