Коньяк — міцний алкогольний напій, що виготовляється з винограду у французькому регіоні Шаранта. Він розташований у сільській місцевості у південно-західній частині країни. Коньяк — не просто вишуканий виноградний бренді, а особливий продукт, захищений за походженням. Про особливості регіону та самого напою — в статті.
Що таке коньяк
Міцний алкогольний напій виготовляють з білого винограду. Процес знайомий прихильникам вин, оскільки об’єднує стандартні етапи:
- збір ягід;
- пресування та подрібнення винограду;
- ферментація з дріжджами;
- подвійна дистиляція;
- витримка в дубових бочках;
- розлив у скляні пляшки.
Назву «коньяк» захищено сертифікатом AOC. Це означає, що так можна маркувати продукт, виготовлений в однойменному регіоні за суворою технологією. Процес контролює французьке законодавство.
Історія культового напою
Коньяк з’явився в XVI столітті. Спершу в місті торгували сіллю та виготовляли вино. Коли місцеві купці налагодили експорт в Європу, то зрозуміли, що продукт швидко псується. Так винайшли подвійну дистиляцію. Технологія вивільняє ароматну фруктову серцевину винограду. Тільки після витримки в дубових бочках спирт перетворюється на коньяк.
Культові торгові марки з’явилися в XVIII столітті: Hennessy, Remy Martin, Martell і Courvoisier. У наступні 100 років коньяк розширює географію, завойовуючи прихильників у США та Азії. Далі — епідемія філоксери, що знищила найвидатніші виноградники. Повністю розв’язати проблему вдалося лише після винайдення стійких виноградних сортів.
Що варто знати про місце народження коньяку
Регіон розташувався в Пуату-Шарант, що за 45 хвилин їзди на авто від міста Ангулем та за 90 хвилин від приморської провінції Ла-Рошель. Влітку регіон наповнений виноградними та соняшниковими плантаціями. У місті можна відвідати стародавні замки та культові коньячні будинки, а також замовити екскурсію виноробнею з подальшою дегустацією.
Як правильно дегустувати коньяк
Щоб насолодитися ароматним алкогольним напоєм, не обов’язково купувати квиток на літак до Франції. Достатньо знати правила дегустації, які легко реалізувати в домашніх умовах:
- Налийте 30–40 мл у келих-тюльпан.
- Піднесіть стакан до світла. Спостерігайте, як змінюється колір. Оцініть, наскільки коньяк прозорий. Це допоможе зрозуміти його вік.
- Тепер трохи покрутіть келих. Це сприяє вивільненню аромату. Глибоко вдихніть та затримайте подих. Зосередьтеся на відчуттях.
- Зробіть маленький ковток. Дозвольте напою огорнути слизову. Спробуйте відшукати баланс між гіркими, солодкими та кислими відтінками.
- Опісля проаналізуйте посмак, також відомий як фініш. Чим він довший, тим якісніший напій.
Не поспішайте, а насолоджуйтеся. Вживання коньяку — мультисенсорний досвід. Важливо залучити зір, смак і нюх.