asd

Всі новини про життя міста

Сказ лютує: за тиждень 12 жителів Дніпропетровщини звернулися до лікарень за допомогою

Yа Дніпропетровщині через спалах сказу ввели карантин.

Наразі на всій території Нікополя заборонили проведення виставок собак, а також вивезення за межі міста собак та котів. Крім того, у місті запровадили обов’язкову вакцинацію собак, котів та інших домашніх тварин та встановили нагляд за тваринами, у яких є підозра в зараженні. Також визначені межі території (спалаху хвороби), а саме: житловий масив «Трубник-2».

29 квітня фахівці Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб повідомили загальну кількість жителів області, які минулого тижня звернулися до медзакладів для отримання лікувально-профілактичної імунізації.

Загалом, за період часу з 19 до 25 квітня, медична допомога знадобилася 12 жителям області, серед них шестеро дітей. Всі пацієнти перебували в осередках сказу тварин. Зараз люди отримують всю необхідну допомогу.

«Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини організовані протиепідемічні, медичні та протиепізоотичні заходи», – йдеться у повідомленні.

Нагадуємо про шляхи передачі вірусу сказу від тварини до людини та симптоми сказу у людини.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

• укус;

• подряпину та мікроушкодження шкіри;

• потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Якщо вас вкусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

• місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

• кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

• віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Джерело: krivbass.city

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі