asd

Всі новини про життя міста

Скільки коштує електроенергія в Україні

З 30.05.2023 урядом було підвищено тарифи на електроенергію в Україні. Подорожчання електрики було пов’язано з масованими обстрілами енергооб’єктів України та стало вимушеним заходом, необхідним для забезпечення опалювального сезону 2024 року.

У червні минулого року був введений єдиний тариф для побутових споживачів, який продовжує діяти станом на квітень 2024. Однак, у зв’язку з новою серією російських атак на енергосистему, вже скоро обіцяють нові підвищення цін на електрику.

Актуальні тарифи на електрику для населення

З 1 червня 2023 тариф на світло для населення був підвищений до 2,64 грн за кіловат-годину. До цього розцінки на світло залежали від обсягів споживання: при використанні до 250 кВт-год за місяць вартість електрики становила 1,44 грн, а при споживанні більш ніж 250 кВт-год — 1,68 грн. Тепер встановлено єдиний тариф для побутових споживачів, на який не впливає обсяг споживання енергоресурсу.

Зонні тарифи для заощадження коштів

Попри те, що тепер ціни на світло не залежать від кількості спожитої електрики, держава передбачила можливість економії для населення. Для цього були встановлені зонні тарифи — знижені розцінки при використанні електроенергії у певні часові проміжки. Щоб скористатися можливістю заощадити на світлі, споживач має встановити спеціальний лічильник для зонного диференціювання. Для цього необхідно звернутися до Обленерго.

Зонне диференціювання буває двох видів:

  • Двозонне. Передбачає окрему оплату за нічне споживання та денне споживання. У часовому проміжку з 23.00 до 7.00 вартість світла складає 1,32 грн за кіловат-годину, а з 7.00 до 23.00 діє стандартний тариф.
  • Тризонне. Передбачає окрему сплату за споживання у кожен з трьох визначених часових проміжків. У періоди з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00 споживання електрики коштує 3,96 грн/кВт-год. У проміжках з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00 діє повна вартість за послуги. Найнижчий тариф припадає на період з 23.00 до 7.00 і складає всього 1.05 грн/кВт-год.

Крім встановлення зонних лічильників, можна також заощадити на оплаті електрики через платіжні сервіси. Зручно та вигідно сплачувати за світло з сервісом онлайн-оплат iPay.ua, що пропонує мінімальні комісії на комунальні платежі та комісію 0% при сплаті за світло від деяких підприємств (YASNO, Львівенергозбут на ін.) Для швидкої оплати перейдіть за посиланням https://www.ipay.ua/ua/bills/utilities/electricity та оберіть свого постачальника послуг. Відразу після проведення платежу ви отримаєте електронний чек.

Коли плануються нові підвищення цін на світло

Наразі відомо, що збитки від російських масованих атак на енергосистему України можуть складати мільярди доларів (враховуючи знищення кількох теплоелектростанцій та пошкодження ДніпроГЕС). Тому в уряді уже замислюються над новим підвищенням тарифів для населення, пояснюючи це тим, що необхідні кошти на відновлення пошкоджених енергооб’єктів.

Поки що немає остаточної пропозиції по новій вартості світла. Очікується, що оновлений тариф не перевищуватиме 3 грн за кіловат-годину. Також в уряді запевнили, що подорожчання не відбудеться у травні.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі