Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

«Сонце сходить на заході»: мистецький проєкт KRCC та АМКР змінює сприйняття людей зрілого віку та їхніх можливостей у суспільстві

Проєкт «Сонце сходить на заході» присвячений 90-річчю «АрселорМіттал Кривий Ріг»,  найбільшому гірничо-металургійному підприємству України. Він має на меті вшанувати людей, які протягом багатьох років працювали на цьому підприємстві, робили значний внесок у розвиток країни, регіону та світу.

Про це повідомили у Криворізькому Центрі Сучасної Культури / KRCC.

Ідея проєкту виникла з бажання підкреслити важливість внеску людей поважного віку в розвиток суспільства і показати, що вони можуть змінювати його і сьогодні. Водночас метою проєкту є  створення платформи для творчої взаємодії між різними поколіннями, щоб забезпечити безперервність культурного та мистецького розвитку, сприяти формуванню і комунікації криворізької мистецької спільноти.

Ксенія Костянець, художниця, учасниця проєкту: «Сонце сходить на заході — важливий проєкт, який об’єднує митців і мисткинь, місто, з його промисловими потужностями, досвід людей, які мають робочий стаж більший, ніж мені років. Мене цікавить діалог між мистецтвом і соціальним виміром. Проєкт є інклюзивним, де є змога почути історії ветеранів праці Криворіжсталі та зафіксувати їх за допомоги творчости. У моєму випадку — це колаж, до створення якого я хочу долучити якомога більшу кількість людей. Це проєкт про Кривий Ріг і все, чим багатий наш регіон. І мова не лише про поклади руди, мова про людей і живу взаємодію».


У проєкті беруть участь митці та мисткині та ветерани й ветеранки «АрселорМіттал Кривий Ріг». Результатом їх роботи стануть спільні художні твори, наповнені людиноорієнтованим розумінням міста, його історії, долі, можливих візій майбутнього.



Настя Ех, художниця, учасниця проєкту: «Дуже цінно, що в нашому місті  з’явилась команда спеціалістів, які розвивають культуру, роблять чудові, глибинні проєкти про місто та його людей. Дають змогу митцям проявити себе і брати участь і співпрацювати з кураторами й кураторками зі всієї України, обмінюватись досвідом та вчитись чомусь новому».

Художники та художниці, що беруть участь у проєкті «Сонце сходить на заході»: Анатолій Андржеєвський, Олена Джуріна, Настя Ех, Оксана Жарун, Ксенія Костянець.

Костянтин Дорошенко, куратор проєкту: «ХХ століття стигматизувало пенсіонерів, як людей, що вже не беруть активної участі у формуванні економіки. З іншого боку, суспільство споживання фетишизувало молодість, як уособлення ринкової конкурентоспроможності та індивідуальної затребуваності. Але цифрова епоха з її соціальними мережами дає голос кожному, ламаючи минулі ієрархії та виводячи людину зі знецінюючого статусу ринкового ресурсу. Ці зміни живлять глобальну хвилю емансипації різних дискримінованих груп. Вони стають більш видимими, разом із тим — суспільство стає уважнішим до їхнього потенціалу. Це явище, яке отримало назву нової етики, артикулює, зокрема, питання ейджизму.

Російська війна проти України є викликом нашій солідарності, вмінню бачити й чути одне одного. В часи загроженості життя кожного досвід, творчість, візія кожного набувають особливої цінності. З пам’яті окремих людей складається історія міста й країни. Тому ми пропонуємо проєкт-діалог між художницями, художниками та ветеранками й ветеранами праці».

Відкриття виставки «Сонце сходить на заході» відбудеться 1 серпня о 17:00 в Палаці культури металургів (пр-т Металургів, 7, Кривий Ріг). Виставка триватиме до 8 вересня 2024 року.

Довідково:

Костянтин Дорошенко — український критик, публіцист, журналіст, куратор мистецьких проєктів в Україні, США, Китаї, Чорногорії, Киргизстані. Член Міжнародної асоціації критиків мистецтва AICA. Автор книг про культуру та соціум, зокрема – «За київським часом». Запрошений експерт Дослідницької платформи PinchukArtCentre, автор та ведучий подкасту «Культура всього».

«АрселорМіттал Кривий Ріг» – найбільше гірничо-металургійних підприємств України з повним металургійним циклом, є частиною міжнародної корпорації АрселорМіттал – найбільшого іноземного інвестора України. «АрселорМіттал Кривий Ріг» спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема, арматури й катанки, сортового прокату, кутиків, смуги та заготовки.

Криворізький Центр Сучасної Культури / KRCC — громадська ініціатива, покликана розвивати культуру, мистецтво, креативні індустрії у Кривому Розі. Місія центру — розвинути культурний потенціал Кривого Рогу, створивши стимулююче середовище для креативних індустрій, через діяльність інституції KRCC.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі