asd

Всі новини про життя міста

У Кривому Розі облаштовують шелтер для переселенців (фото)

У Кривому Розі з початку війни офіційно зареєстровано 76 909 внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні багато внутрішніх переселенців проживають у шелтерах.

В одному з таких місць компактного проживання в.о. міського голови Юрій Вілкул провів виїзну нараду щодо умов перебування ВПО та поспілкувався з переселенцями.

До Кривого Рогу приїхали переселенці з різних районів України. З них 45% – Херсонська область, Донецька та Луганська – 29%. Серед прибулих майже 20 тисяч дітей та біля 15 тисяч осіб непрацездатного віку, в тому числі, понад 2 тисячі осіб з інвалідністю. Ще понад 120 тисяч чоловік проїхали транзитом через місто.

«Через Кривий Ріг «транзитом» проїхали 120 тисяч переселенців, а десятки тисяч – залишилися. До нас цілодобово їхали і їхали люди. Понад 76 тисяч внутрішніх переселенців. Це тільки ті, хто зареєструвався. Люди у своїх рідних містах та селах місяцями сиділи в підвалах і не мали змоги вибратися. Тікаючи цілими родинами під обстрілами та рятуючись від ворога, вони знайшли прихисток у Кривому Розі. У нашому місті, починаючи з 2014 року, ми налагодили злагоджену систему підтримки ВПО: від прийому, оформлення до розселення вимушених переселенців. Практично з перших днів повномасштабного вторгнення – з лютого 2022 року, у всіх районах було підготовлено місця компактного проживання – школи, дитячі садочки та гуртожитки. У всіх закладах тимчасового розселення ми створили необхідні умови для життя «нових криворіжців». Забезпечили людей безкоштовним триразовим гарячим харчуванням. При необхідності, мешканцям закладів та їх дітям надається перша медична допомога, а госпіталізація, лікування та обстеження проводяться в лікарнях міста. Нікому не відмовили, всім допомогли. Для сімей з дітьми було вирішене питання освіти. Так, криворізькі ліцеї, гімназії та школи з першого вересня прийняли нових учнів»,- сказав Юрій Вілкул, в.о. міського голови.

З початку нового навчального року, після ґрунтовних консультацій з освітянами та батьками, було обрано дистанційну модель навчання з можливістю надання учням консультацій у режимі офлайн. Працювати почали 129 шкіл міста. Але в деяких школах продовжують жити внутрішньо переміщені особи. Директорка одного із таких пунктів для тимчасово переміщених осіб, який розташований в гімназії, доповіла очільнику міста, що в пункті обладнано 15 кімнат для перебування 70 людей.

«Наш заклад приймає людей з минулого року. За цей період зупинилося близько 300 внутрішньо переміщених осіб. Зараз у закладі 23 ВПО, з них 1 дитина та 12 людей похилого віку. Крім того, у нас мешкають 2 людей з інвалідністю. За підтримки міста, у закладі організовано триразове гаряче харчування, а сім’ям з маленькими дітьми надається ще дитяче додаткове харчування. Коштом міського бюджету у нас облаштовані душові кімнати, які укомплектовані водонагрівачами та засобами індивідуальної гігієни, а санвузол – пральною машиною. Для малечі облаштовано ігрові куточки та місця для малювання й читання. Також, є приміщення з зоною Wi-Fi, яке використовується для навчання школярів. Крім того, дітям шкільного віку, яких зараз у нас 3, ми видали підручники з усіх предметів. Також, вони можуть відвідувати бібліотеку. Маємо облаштоване тимчасове укриття на 100 чоловік. Також ми тісно співпрацюємо з благодійними фондами, неурядовими та міжнародними організаціями, громадськими об’єднаннями, які надають нашим ВПО гуманітарну допомогу», – сказала директора гімназії Альона Корнєва.

Зараз у шелтері на першому поверсі за підтримки Міжнародної гуманітарної організації  «Актед» проводиться ремонт. Будуть облаштовані кухня та соціальна кімната, також партнери закупили необхідне  обладнання.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі