asd

Всі новини про життя міста

У Кривому Розі показали, як облаштують Військовий меморіал

У Кривому Розі розробили проєкт Військового меморіалу на Центральному цвинтарі. Його цілком узгодили з вимогами Українського інституту національної пам’яті. Участь у розробці меморіалу узяв відомий криворізький скульптор Володимир Токар.

За інформацією міської влади, Військовий меморіал буде включати такі споруди:

I. Споруда центральної вхідної групи з брамою та спуском для заїзду ритуального транспорту, стелу з флагштоками. Для зручності передбачені ще три в’їзні брами з боку сектору почесних поховань.

II. Каплиця для відправлення служб.

III. Ритуальний критий майданчик для виконання похоронних процесів усередині споруди.

IV. Сектори поховань з однотипними надмогильними спорудами – хрестами.

Проєктом передбачено влаштування 548 могил, з можливістю розширення.

Розробники проєкту зазначили: відповідно до державних рекомендацій, на могилах загиблих (померлих) у ході російсько-української війни військовослужбовців буде встановлено типовий надгробок із таких елементів:

– вертикальної надгробної плити з зображенням Малого Державного Герба України, символом якого є Козацький хрест

– тумби-підставки для вертикальної плити. На тумбі поряд з текстовою частиною передбачено місце для релігійного символу, який, як і фотографія військовослужбовця, може бути розміщений за бажаннями рідних.

Для освітлення комплексу будуть встановлені світлодіодні світильники з сонячними панелями та акумуляторними батареями. На території встановлять пандуси з тактильними смугами на перепадах позначок.

У пам’ять про загиблих військовослужбовців на території Меморіалу встановлять скульптуру – військовий на руках тримає свого загиблого побратима. Загальна площа комплексу – 0,7 га. Матеріали – граніт червоного коричневого та сірого кольору. Скульптура буде вилита з бронзи.

Щоб уникнути можливої плутанини з могилами, проведуть детальну зйомку всього сектору та кожної могили. Ніхто не буде рівняти спочатку сектор, а потім встановлювати пам’ятники. Дерев’яні хрести залишаться на кожній могилі і будуть замінюватись на гранітний хрест індивідуально.

Проєкт Меморіалу письмово погоджений з усіма криворізькими військовими частинами (129 Криворізька бригада ТРО, 17 окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка, в/ч 3011 21 окремої бригади НГУ імені Петра Калнишевського, в/ч Т0400 окремий батальйон Державної служби спеціального транспорту, в/ч А0423 27 авіаційна комендатура, 77 окрема бригада Десантно-штурмових військ України) та громадськими організаціями (ГО «Об’єднання солдатських матерів Криворіжжя та ветеранів АТО/ООС» та ГО «Асоціація сімей, загиблих в АТО міста Кривого Рогу», в які входять більше 350 членів родин загиблих).

На цьому тижні мають почати підготовчі роботи по периметру сектору. З 19 вересня до 3 жовтня бажано забрати цінні речі з могили. У кого немає такої можливості, речі будуть складені в окремі спеціальні коробки та передані на зберігання адміністрації кладовища.

На вході до Меморіалу буде зображена схема розміщення могил з указанням ПІБ, сектору, ряду, № та, за бажанням, позивного загиблого.

За бажанням рідних, можна буде зробити квітник та посадити квіти. Після закінчення будівництва Меморіалу, за комплексом буде доглядати місто. Підрядні роботи з будівництва Меморіалу буде виконувати підприємство, яке виграє тендер на платформі ProZorro. Для рідних кремованих загиблих буде доступ до урни з прахом. На прохання родин, загальна кількість лавок буде збільшена вдвічі, додатково будуть розкладні стільці. На прохання родин, на кожній могилі буде встановлено флагшток під прапор.

Термін виконання робіт: початок – жовтень 2023 року, закінчення – травень 2024 року.

У разі, якщо буде необхідна ексгумація чи перепоховання тіла загиблого, могилу відкриють за бажанням рідних, згідно з чинним законодавством.

Джерело: ТРК Рудана

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі