asd

Всі новини про життя міста

У Кривому Розі презентують новий мистецький проєкт «Козацький шлях» (фото)

Громадська організація «АСОЦІАЦІЯ «АРТ-КУЛЬТУРА»,  Криворізький обласний музичний коледж, управління культури виконкому міськради та народні колективи міста презентують новий мистецький проєкт «Козацький шлях».

У 2016 році ЮНЕСКО визнала козацькі пісні Дніпропетровщини нематеріальним культурним надбанням людства. Було видано збірки козацьких пісень, які у рамках проєкту «Козацький шлях» «ожили» у неповторному виконанні криворізьких творчих колективів – народного фольклорного ансамблю «Червона калина», зразкового аматорського ансамблю української пісні «Ожина», вокальних ансамблів «Первоцвіт», «Оберіг», «Співаночки», народного аматорського українського хору імені Олексія Кравцова «Краяни», а також  відомих солістів.

Звертаючись до учасників мистецького проєкту,  в.о. міського голови Юрій Вілкул підкреслив: «На долю нашої країни випали складні випробування, які вимагають від кожного із нас єднання зусиль, прояву сили духу і мужності у боротьбі з ворогом. Наші воїни – нащадки славного козацького роду, щодня демонструють героїзм та воїнську звитягу на полі бою. Всі разом ми докладаємо максимум зусиль для підтримки Захисників і Захисниць. Потужною  силою  у нашій спільній боротьбі є культурний фронт. Козацькі пісні  – це, дійсно, непересічне явище в українській культурі і, як колись козаки били ворогів та  боронили  рідну землю, так і ми  відстоюємо зараз  незалежність та свободу України! У Кривому Розі високо цінується та зберігається козацький епос. У місті встановлено три пам’ятники, пов’язаних з легендарними особистостями: пам’ятник «Козак Кривий Ріг», «Козак Мамай», пам’ятник на честь Петра Калнишевського – останнього кошового отамана, засновника поштової станції Кривий Ріг. У 2017 році ми провели  1-й Всеукраїнський фестиваль козацької пісні. До міста приїздили виконавці та колективи з Дніпропетровщини та інших регіонів України. Впевнений – після нашої Перемоги будуть й інші фестивалі. Маємо знати, шанувати та пишатися історією нашого славетного краю!».

Мистецький  проєкт «Козацький шлях» має на меті зберегти  та передати  наступним поколінням народне мистецтво – козацькі пісні Дніпропетровщини, розкрити культурологічний аспект даного явища, адже козацькі пісні це – своєрідний та  надзвичайно  різноплановий розділ українського фольклору.

Ольга Якубовська, засновниця ГО «Асоціація «АРТ- Культура» підкреслила: «Надалі плануємо зустрічатися на різних платформах і у різноманітних форматах – фестивалях, виставках картин художників,  на виставках робіт народних майстрів у виставковому залі, концертах аматорських колективах, зустрічах з краєзнавцями».

Дніпропетровщина вважається колискою українського козацтва, адже саме тут, на острові Томаківка, була започаткована перша Січ. І згодом, п’ять з восьми тоді існуючих Запорізьких Січей розташовувалися саме на цих територіях. Саме на Криворіжжі збереглись чотири історичні пам’ятки, присвячені козацтву.  На берегах річки Інгулець, біля села Недайвода, є козацький пам’ятник – Могила козака Сави Самодриги.

Козацькі пісні були поширені на території всієї Дніпропетровської області, про що свідчать фольклорні експедиції, проведені на початку 2000-х років фахівцями та членами Всеукраїнської асоціації молодих дослідників фольклору. У різних населених пунктах нашого регіону було зібрано неабияку кількість аудіо, відео-, фото-, текстової інформації, зроблено оцифровку старих записів.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі