
У 2025 році Верховний Суд України визнав, що послуга приготування кальянів у закладах ресторанного господарства в Україні є стимулюванням продажу тютюнових виробів, а відтак кальяни підпадають під абсолютну заборону в закладах ресторанного господарства, незалежно від їхнього складу.
Цим рішенням Верховний Суд підтвердив законність накладення фінансових санкцій Держпродспоживслужбою на субʼєктів господарства за стимулювання продажу тютюнових виробів шляхом надання послуги приготування кальяну, що є порушеннями ст. 16 Закону № 2899-IV .
За порушення цієї статті передбачено штраф у розмірі 30 тис. грн, а в разі повторного порушення протягом року – 50 тис. грн.
Таким чином, заклади ресторанного господарства в Україні не мають права надавати послугу приготування кальяну взагалі. Заборона куріння поширюється також на електронні сигарети та інші пристрої для куріння, зокрема, IQOS, Glo.
Згідно з законом в кожному закладі ресторанного господарства має бути відповідне інформаційне повідомлення (постер, наліпка або вивіска на вході) про заборону куріння будь-яких тютюнових виробів, кальянів або тютюнових виробів для нагрівання.
Про це повідомляє управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради.
Які дії у разі виявлення куріння кальянів в закладах ресторанного господарства, на сезонних майданчиках біля них?
Найперше: зверніться до адміністрації закладу з вимогою припинити порушення.
Якщо адміністрація ресторанного закладу не реагує, необхідно направити офіційні повідомлення до:
– поліції за номером «102» ;
– Держпродспоживслужби України, її територіального органу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. На офіційному сайті Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розміщено електронну форму звернення (Головна /Для громадськості / Звернення громадян та запити на інформацію / Електронне звернення) https://dp.dpss.gov.ua/ ;
– сервісу Центру громадського здоров’я МОЗ України https://nosmoking.phc.org.ua/.
новини Кривий Ріг LIFE