asd

Всі новини про життя міста

Ухилянти, бізнес, генделик: у Кривому Розі заради брендингу перевісили дошку пам’яті видатному геологу (фото)

На проспекті Поштовий, в історичному центрі Кривого Рогу, в будівлі Відокремленого підрозділу Криворізька геологічна експедиція Державного підприємства «Українська геологічна компанія» з’явилася нова локація. Всередині закладу проведено ремонт – і очевидно, що це буде заклад харчування.

Також змін зазнав і фасад приміщення, і наразі від суттєво відрізняється від загально виду держустанови.

Прикметно, але на зміни цілком справедливо відреагували представники благодійного фонду «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу», яких обурило, що з визначеного виконкомом Криворізької міської ради  у 2012 році місця перенесли меморіальну дошку пам’яті видатного знавця геології, героя праці Анатолія Пітаде.

І тут слід зауважити, що спочатку цю пам’ятну плиту взагалі прибрали, а вже після звернень активістів до начальника Відокремленого підрозділу Криворізька геологічна експедиція Державного підприємства «Українська геологічна компанія» Вадима Фортуни, який не зміг нічого пояснити громадськості з цього приводу, дошку поновили на будівлі, але в іншому місці.

Після посту в соцмережі ця історія стала актуальною, на цей факт звернуло увагу чимало містян. Але більшість обурила не історія з вшанування пам’яті видатного криворіжця, а актуальне на сьогодні слово «ухилянт».

Далі тексти авторів без змін.

«ЗУСТРІЧАЙТЕ!

НОВЕ МІСЦЕ ЗБОРУ УХИЛЯНТІВ НА ПОШТОВОМУ!

В час, коли захисники і захисниці ціною свого життя виборюють наше право на Незалежність, хтось поряд із «Кубами пам’яті» полеглих героїв будує черговий заклад харчування, перетворює історичний центр міста на різнокольорове страшило і заробляє на цьому гроші. Історичну будівлю, із стін якої вийшли видатні геологи, науковці, керівники профільних Міністерств і просто люди, які віддали своє життя розвитку геології Криворіжжя, просто спаплюжили!

У 2012 році Фонд згідно рішення Виконкому Криворізької міської ради розмістив на тоді ще будівлі Кривбасгеології меморіальну дошку пам’яті видатного знавця геології, героя праці Анатолія Пітаде і до недавніх пір вона прикрашала фасад будівлі, як символ визнання всіх геологів, які десятиліттями прославляли наш край. Але в процесі *«зеленої» реконструкції дошка, УВАГА!!!!, зникла!

Вадим Фортуна, начальник Відокремленого підрозділу Криворізька геологічна експедиція Державного підприємства «Українська геологічна компанія», відмовився надавати нам будь-яку інформацію і утримався від коментарів. Власне, так саме він себе поводить і в питанні збереження геологічного архіву – скарбниці геології Кривбасу, яку накопичували покоління геологів. Але як він може зрозуміти цінність архіву, він же не геолог Напевно, в нього така мовчазна позиція по життю, Бог йому суддя.

Після наших численних звернень дошку таки повернули на фасад будівлі. АЛЕ! розмістили її не згідно Рішення Виконкому, а на місце, де менше всього заважало концепції того генделя, типу «відчепіться, ми тут робимо дорослий бізнес».

Ми не маємо наміру миритися з цим безладом і будемо боротися за відновлення справедливості і памʼять про людей, які, без перебільшення, створили Кривий Ріг.

Розраховуємо на вашу підтримку!

Далі буде….

* «зелений» – це колір, а не те, що ви всі подумали)

Фото з рубрики “Було/стало”.

«Майже тиждень минув з моменту нашої публікації стосовно неправомірного зняття меморіальної дошки на фасаді будівлі Відокремленого підрозділу Криворізька геологічна експедиція Державного підприємства «Українська геологічна компанія» за адресою: проспект Поштовий, 30.

Ми отримали багато різних відгуків, думок і навіть звинувачень, але найбільше користувачів обурило наявність в тексті двох понять – «гендель» та «ухилянт».

До відома наших читачів, генде́лик або ганде́лик, ге́ндель (розмовно-жаргонне слово) — невеличкий бар, де продають спиртні напої та закуски. Походження пов’язане зі словами, які мають значення «торгівля» (нім. Handel, пол. handel, укр. гендель, також застаріле пол. handel(ek) — малий ресторан при винному складі), а ухилянт – це побутовий термін, який застосовується до осіб, які порушують певні норми законодавства, пов’язані з військовим обліком та мобілізаційними процесами, а саме ст. 17, 65 Конституції України. Тому, не згодні із закидами в нашу адресу щодо розповсюдження російського ІПСО, а громадянам, які сприйняли на свій власний рахунок термін «ухилянт», радимо оновити військово-облікові дані і більше ніколи не ототожнювати себе з цим поняттям

В свою чергу, зняття меморіальної дошки видатному геологу Анатолію Пітаде та всім представникам геологічної галузі в його обличчі, а саме людям, які займали ключову роль у становленні економічної цілісності України – це про відсутність моральних цінностей, неповаги до історії Криворіжжя та держави в цілому.

Ми не збираємося відступати та складати руки, адже немає жодної вимоги, окрім однієї: ПОВЕРНІТЬ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ А.О. ПІТАДЕ НА МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ ЗГІДНО РІШЕННЯ ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ №108 ВІД 14.03.2012. Все інше – особиста справа кожного, адже рівень соціальної відповідальності та норми моралі у всіх різна».

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі