asd

Всі новини про життя міста

«Виходи амфіболітів»: одна з пам`яток в районі Кривого Рогу (фото)

Кривий Ріг – це не тільки про заводи, промислові комбінати та шахти. А ще – природна краса. В нашому місті чимало пам’яток природного заповідного фонду.

Наприклад, тільки в Саксаганському районі знаходиться одразу три пам’ятки природного заповідного фонду:

– ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерево культурної груші»;

– геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Виходи амфіболітів»;

– геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Сланцеві скелі».

Охоронні зобов’язання щодо вказаних пам’яток природи взяли промислові підприємства району.

Так, ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Дерево культурної груші» створено рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської облради від 17.12.1990 № 469. На теперішній час пам’ятка перебуває під охоронними зобов’язаннями у ТОВ «Рудомайн».

Довідково: Висота дерева 10 м, діаметр крони 15 м. Груша росте з 1789 року на подвір’ї жителя Саксаганського району В. Ф. Харитонова. Посаджена міщанином Герасимом Харитоновим.
За іншою версією, грушу посадили наприкінці XVIII століття предки нинішніх Харитонових, переселенців-перм’яків, які перебралися тоді на землі Запорізького козацтва. Зачинатель роду Семен Омелянович Харитонов був садівником у поміщиці Шмакової. Груша сорту лимонка. Досі щороку щедро плодоносить. Panorama

Геологічну пам’ятку природи місцевого значення «Виходи амфіболітів» створено відповідно до розпорядження виконавчого комітету Дніпро-петровської облради від 14.11.1975 № 388-р. Охороні зобов’язання щодо пам’ятки взяло на себе АТ «Кривбасзалізрудком».

Довідково: Виходи амфіболітів на правому берегу річки Саксагань у районі шахти «Батьківщина», КЗРК. Протяжність 380 м. У межах Криворіжжя існує тільки два значних місця виходів амфіболітів на земну поверхню; ця геологічна пам’ятка — одне з них.

Геологічну пам’ятку природи місцевого значення «Сланцеві скелі» створено рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської облради від 22.06.1972 № 391 з метою збереження природних комплексів виходу на денну поверхню аспідних сланців-порід середньої світи Криворізької серії докембрію та стародавніх гірничих розробок. Охороні зобов’язання щодо пам’ятки взяло на себе ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі