Всі новини про життя міста

Як зміниться розгляд судових справ проти топ-чиновників – пояснюють аналітики

Судді Вищого антикорупційного суду зможуть одноосібно розглядати справи, які стосуються зловживань посадовців.

Відповідний Закон направили на підпис Президенту України.

Центр спільних дій проаналізував зміни до кримінально-процесуального законодавства. Вони передбачають, що у судах першої інстанції розгляд справ може відбуватися одноосібно, а не колегією з трьох суддів.

Аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова пояснює, що означають новації: “Важливо, що ці зміни торкнуться Вищого антикорупційного суду. Раніше у ВАКС справи розглядатися виключно трьома суддями. З одного боку, це гарантувало ретельніший розгляд, але з іншого – процес міг дуже затягуватися. Зміни до кримінально-процесуального законодавства, які дозволять суддям розглядати справи одноосібно, допоможуть розвантажити суддів і пришвидшити розгляд справ”.

Юристка підкреслює, що колегіальний розгляд можливий буде можливий лише за клопотанням обвинуваченого у злочинах, за які передбачено покарання у понад 10 років вʼязниці. Крім того, наявність трьох суддів у засіданні (також за клопотанням обвинуваченого) можлива, якщо кримінальне провадження відкрито стосовно експрезидента, народних депутатів, прем’єр-міністра, члена Кабміну, Генпрокурора, Голову СБУ, члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Голови Нацбанку тощо.

Аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова вважає, що закон допоможе зробити розгляд справ, що стосуються корупції, ефективнішим.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
,,ваван нелохович...
14 днів тому

«Слуга Народу» уклала контракт на майже 200 мільйонів гривень держфінансування одразу на чотири роки з «Профмаркет Сервіс». Щоправда, ця компанія була створена лише за місяць до підписання контракту з партією. За кілька тижнів до дедлайну подання фінзвітів (у 2024-му) її одразу ліквідували. Журналісти з’ясували, кому належала компанія та чим займалася за гроші ..
зелена мафія….
чому Баканов не в в’язниці, а держать патріота полковника Червінського???
чому Беню кАлАмоського скривають від Американського правосуддя???
чому корупціонери від слуг народу ,дружки вовачки зеленського повтікали за кордон????
хто їх випустив? Буданов???
чому прикриваючись війною зевлада краде??
чому Резніков з золотими яйцами не в тюрмі??
Зробимо їх разом??