Це перевищує торішній показник у 17 111 випадків. Найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).
Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.
Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.
У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.
☛ Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти.
☛ Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
☛ Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
☛ Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
☛ Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
☛ Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
☛ Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
☛ Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
☛ Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
☛ Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
☛ Використовуйте якісну, очищену воду.
☛ Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
☛ У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
новини Кривий Ріг LIFE