asd

Всі новини про життя міста

Захворювання, що передаються статевим шляхом — які бувають та чим небезпечні

Захворювання, що передаються статевим шляхом, — це група інфекцій, зараження якими найчастіше відбувається під час незахищеного статевого акту. Крім небажаної вагітності, саме ці хвороби є причиною для обов’язкового використання бар’єрних засобів контрацепції (тобто презервативів).

Однією з основних їх особливостей вважається висока контагіозність. Статевий акт з інфікованим партнером без захисту практично завжди призводить до зараження. Так передаються гонорея, хламідіоз, сифіліс та інші патології з цієї групи.

У зв’язку з цим рекомендується періодично проходити діагностику, якщо ви змінили партнера або маєте сумніви у власному здоров’ї. Ви можете звернутися до приватної лабораторії (наприклад, до Ескулаба) та пройти профілактичне обстеження. Якщо буде виявлено відхилення, ви зможете з отриманими результатами аналізів відвідати спеціаліста.

Які бувають інфекції, що передаються статевим шляхом

До цієї групи входить безліч інфекцій. Найчастіше маються на увазі:

  1. Сифіліс. Венеричне захворювання, яке здатне вражати практично всі системи органів, не лише репродуктивну. Протікає в кілька стадій, лікується антибіотиками, проте у випадках, коли захворювання було запущено, може призвести до смерті.
  2. Гонорея. Клінічно найяскравіше проявляється у чоловіків, викликаючи печіння та біль під час сечовипускання, характерні виділення з уретри. У жінок може не виявлятися взагалі, але часто негативно впливає на фертильність.
  3. Хламідіоз. Одна з найпоширеніших інфекцій, у жінок може призводити до безпліддя та спайкового процесу у трубах.
  4. Трихомоніаз. Провокує активну клінічну картину, супроводжується пінистими виділеннями, «рибним» запахом, печінням у ділянці геніталій.
  5. Генітальний герпес. Викликається вірусом простого герпесу. На статевих органах можуть з’являтися виразки, проте іноді хвороба протікає безсимптомно та може поширюватись на інші системи.
  6. ВІЛ. Невиліковна інфекція, яка потребує постійної терапії. Після переходу до стадії СНІДу призводить до смерті хворого.
  7. Гепатит В. Вірусна інфекція, яка вражає тканину печінки. Може також передаватись із кров’ю.
  8. Вірус папіломи людини. Можуть з’являтися папіломи і аногенітальні бородавки, що сверблять і періодично ускладнюються незначною кровотечею.

Перелічені хвороби можуть вражати як чоловіків, і жінок. Найнадійніший спосіб боротьби з ними — це профілактика.

Як лікувати захворювання, що передаються статевим шляхом

Метод лікування відрізняється залежно від етіології хвороби:

  • сифіліс, гонорея, хламідіоз та трихомоніаз — вимагають призначення антибактеріальної терапії;
  • генітальний герпес та гепатит В — противірусних препаратів.

ВІЛ-інфекція довічно вимагає антиретровірусної терапії, оскільки без неї швидко настає летальний кінець. Гепатит В — це хвороба, проти якої розроблена вакцина, тому не варто нехтувати такими методами профілактики.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі