В області триває посівна. Через погоду її темпи були дещо сповільненими. Втім останні дні – сприятливі для роботи у полі. А тому аграрії активно надолужують пропущене через дощі. Сіють горох, пшеницю, ячмінь, кукурудзу і соняшник. Висаджують й овочі та картоплю.
Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.
«Аби регіон був з врожаєм, наші аграрії працюють інколи у дві зміни, – зазначив перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов. – Сіють горох, пшеницю, ячмінь та кукурудзу. Оброблено вже понад 136 тис гектарів. Це майже 35% від запланованого. Соняшником зайняли понад 55 тис гектарів землі. Площі, відведені під картоплю, також вже обробляють. Їх засадили на половину».
Сівбі передує боронування поля. Землю розпушують, розбивають грудочки та вирівнюють. Після – обробляють спеціальними сумішами. Вони знищують бур’яни і попереджають його проростання.
«Підготовка поля обов’язкова. Зазвичай вона займає стільки ж часу, що й сівба, – пояснює головний агроном одного з фермерських господарств Василь. – Якщо взяти наше господарство, то щодня в роботі десь 20 людей. Одні сіють, інші підвозять насіння і добрива. А ще – підсобні робітники».
На підмогу людям – спеціалізована техніка. Серед неї й надпотужний посівний комплекс. Він здатен обробляти до 50 гектарів землі щодня. Працювати на машині – суцільне задоволення, додає механізатор Олексій.
«Зранку прокинувся. Снідав чи ні, поспішаємо на поле, – ділиться механізатор фермерського господарств Олексій. – Готуємо техніку до роботи. Після – рушаємо. За одну ходку машина робить лунку, удобрює землю і закладає насіння. Ми не рулюємо. Все на автопілоті. За процесами слідкуємо на моніторі. Головне, правильно налаштувати техніку».
Далі повторна обробка поля для захисту рослини. Загалом працюють вдень та вночі, аби регіон був з врожаєм.
новини Кривий Ріг LIFE