Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

Зрадників можуть позбавити держнагород. Чому це важливо – пояснюють аналітики

Президент України вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти, які дозволять позбавити державних нагород за підтримку держави-агресора. Щоб пропозиція стала законом, депутати мають проголосувати за неї в першому та другому читаннях, а президент – підписати.

У Центрі спільних дій підкреслюють, що наразі в Україні немає ефективного механізму, за яким зрадників можуть позбавити держнагород.

“Одночасно героями України не можуть бути її відверті зрадники-колаборанти і люди, які віддали своє життя за незалежну Україну. Адже люди, які нині підозрюються у держзраді, як-от Віктор Медведчук, Ілля Кива, Юрій Бойко, і досі є власниками держнагород. Тому на вимогу сьогодення має існувати механізм позбавлення державних нагород”, – коментує аналітикиня Ірина Корженкова.

Згідно з ініціативою, позбавити державних нагород зможуть осіб, винних у тяжких чи особливо тяжких злочинах, а також у злочинах проти основ національної безпеки, миру й міжнародного правопорядку.

Законопроєкт передбачає два шляхи позбавлення державних відзнак: через обвинувальний вирок суду або рішення РНБО про санкції. Останнє може бути застосоване за популяризацію чи пропаганду держави-агресора та її представників.

“Цей законопроєкт передбачає позбавлення не тільки найвищої держнагороди “Герой України”, а й інших державних нагород. У тому числі орденів “За заслуги”, “Князя Ярослава Мудрого” та інші, адже деяких людей, що мали цей статус в Україні, але зрадили її й обрали росію, країна-агресорка вміло використовує у своїй пропаганді”, – додає Корженкова.

Експерти відзначають, що ініціатива є важливою, але необхідно переглянути і підхід до присудження нагород. Вони наголошують на необхідності комплексної реформи системи державних нагород, яка б враховувала запити воєнного часу та контекст масштабної деколонізації.

“Варто зробити так, щоб орден “Герой України” був дійсно почесним. Треба осучаснити процедуру. Можливо, доцільно було б навіть зробити голосування в Дії на присвоєння цієї нагороди, щоб люди могли впливати на цей процес. Треба заслужено присуджувати ці відзнаки, щоб їх потім не доводилося позбавляти”, – підсумовує аналітикиня Корженкова.

Законопроєкти наразі перебувають на розгляді профільних комітетів Верховної Ради. Громадяни можуть надсилати свої пропозиції щодо вдосконалення системи державних нагород на адресу Офісу Президента.

Чому в Україні не вдалося реформувати радянський звичай нагородження героїв – розбиралися аналітики Центру спільних дій у статті за посиланням. У ній автори дали відповідь на питання, яким чином можна відзначати героїзм військових.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі