Ви всі чули ці назви. Але що за ними ховається? Якщо запитати виробників і продавців, вони почнуть розповідати довгі історії та легенди. Але як йдуть справи насправді? Ми вирішили розібратися.
Бренді
Цим терміном можна називати будь-який алкогольний напій, отриманий шляхом перегонки вина. Тобто, для того, щоб отримати чистий спирт, в апарат заливали вино. Яке? Звичайно ж, біле. Червоне отримують шляхом настоянки білого на меззі. А для перегонки колір не важливий. Навіщо витрачати час? Все одно напій буде прозорим, з різким характерним запахом.
Спирт із вина потім розбавляють водою до потрібної кондиції. Зазвичай – 40%. Іноді трохи більше. Але рідко коли міцність виходить за межі 35-60%.
Щоб імітувати ефект старіння бренді зазвичай підфарбовують барвником із паленого цукру.
Коньяк
Коньяк, грубо кажучи, це те ж саме бренді. Але випущене в певному регіоні Франції, з точним дотриманням технологічних вимог і тільки із сировини, отриманої з певних сортів винограду.
Напій названий на честь міста Коньяк, центру тієї частини провінції Шаранта, де його виробляють. Виноматеріал отримують, головним чином, з винограду сорту Уні Блан. Обов’язкові вимоги:
Виноматеріал потрібно двічі перегнати. Причому, обов’язково в мідному перегінному кубі.
Отримані спирти потрібно витримати щонайменше два роки в бочках, зроблених із дуба, вирощеного в Лімузені або Тронсе.
Арманьяк
Теж бренді, що виготовляється в певному регіоні. Місцевість так і називається – Арманьяк. А розташована вона на південному заході Франції, в Гасконі. Так, ви вгадали. Це батьківщина того самого Д’Артаньяна.
Але між коньяком і арманьяком є суттєві відмінності. Звичайно, це сорти винограду. Але ще й технологія виробництва.
То в чому ж реальна відмінність?
Ви, напевно, вважаєте, що між напоями немає різниці, з точки зору споживача. Ви маєте рацію, але частково. Теоретично, з точки зору хімії, можна виробляти якщо не однакові, то дуже схожі за своїм складом напої, майже в будь-якій країні. Але це тільки в теорії.
Французи витрачають багато часу і сил на контроль якості коньяків і арманьяків. А виробники в усіх інших країнах світу зловживають. Обманюють покупців. І помітити це може не тільки досвідчений сомельє, а й звичайна людина.