Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

Небезпечна для немовлят та маленьких дітей. Кашлюк — дуже заразна інфекційна хвороба, яка вражає легені та дихальні шляхи

Через напади кашлю хвороба може тривати до 3 місяців або довше, викликаючи серйозні ускладнення, а іноді навіть смерть.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. За перші 6 місяців 2024 року в Україні зафіксовано 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, ніж торік. 95,9% хворих — це діти. Основна причина такого зростання — велика кількість нещеплених дітей.

Вакцинація — найкращий спосіб захисту. Наразі рівень охоплення вакцинацією серед дітей до року в Україні складає лише 46,6% — цього недостатньо для захисту.

Симптоми кашлюку:

☛ Через 3–14 днів після інфікування з’являються симптоми, схожі на ГРВІ: нежить, біль у горлі, сухий кашель, незначна температура.

☛ Через тиждень кашель стає сильнішим, з’являються спазматичні напади зі свистом, блюванням, синюшністю шкіри обличчя.

☛ У немовлят можуть виникати апное — короткочасна зупинка дихання. За перших ознак сильного кашлю у немовлят — зверніться до лікаря.

Профілактика:

Вакцинація — єдиний надійний захист від кашлюку. Схема щеплення для немовлят: 2, 4, 6 та 18 місяців. Якщо дитина пропустила вакцинацію, обов’язково зверніться до лікаря для складання графіку “надолужувальної” вакцинації.

Вакцинація вагітних:

Вакцинація під час кожної вагітності, починаючи з 16 тижня, допомагає захистити новонароджених у перші тижні життя.

Лікування:

Лікування кашлюку направлене на запобігання поширенню інфекції. Діти першого року життя обов’язково лікуються в стаціонарі. Важливо дотримуватись ізоляції хворого, пити багато води та збалансовано харчуватися .

З 1 серпня в Україні триває кампанія додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. Усі щеплення за Національним календарем — безоплатні. Для отримання щеплення зверніться до сімейного лікаря або найближчого закладу охорони здоров’я.

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Останні записи