Free Porn
xbporn

Всі новини про життя міста

210 грн за 1 кг: Покровський відділ освіти планує придбати вишню за завищеною ціною

17 березня 2023 року, Покровський відділ освіти оголосив тендер на заморожені ягоди та овочі загальною очікуваною вартістю 351,3 тис. грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Про це повідомляє Тетяна Коріненко із ГО «Криворізький Центр Розслідувань»:

«Замовник планує придбати для закладів освіти району:

Вишню свіжозаморожену – 200 кг;

Горошок зелений свіжозаморожений – 200 кг;

Родзинки – 300 кг;

Полуницю морожену – 200 кг;

Смородину морожену – 200 кг;

Сухофрукти – 800 кг.

Єдиним учасником закупівлі було ТОВ «МПС-С» із пропозицію 294 тис. грн.

На перший погляд, у порівнянні з очікуваною вартістю, запропонована ціна виглядає як економія для освітян. Але насправді, це не так. В пропозиції ціни за кожним найменуванням завищені в 1,5-2,5 рази.

Так Покровський відділ освіти планує придбати у «МПС-С» вишню за ціною 210 грн. за 1 кг, в той час, як на оптовому ринку вона коштує від 90 до 100 грн. за 1 кг.

Сухофрукти, які «МПС-С» пропонує за 90 грн. за 1 кг, на ринку коштують від 40 до 60 грн. Навіть Металургійний відділ освіти придбав їх за ціною 60 грн. за 1 кг.

Більш детально за посиланням.

В чому ж причина, що харчові торги Покровського та Тернівського відділів освіти нікого не приваблюють, в той час як, наприклад, в Саксаганському вирують справжні пристрасті і закупівельні баталії – тендер на сухофрукти зібрав 4 учасників, які вже подали 2 скарги в АМКУ (!).

На наш погляд, причин може бути дві – розподіл міста між постачальниками та використання тендерних заточок під своїх підрядників. Спробуємо пояснити.

Не секрет, що харчові закупівлі відділів освіти міста за негласною домовленістю поділені між підприємцями. І це добре видно в “Прозорро”. Наприклад, той самий «МПС-С» не приходить на торги в Металургійний відділ освіти, а «Агроном-КР» не приймає участь у торгах Тернівського відділу. Це перша причина.

Друга – дискримінаційні, або надмірні вимоги, вимоги що виписані під одного учасника. Наприклад, однією з умов тендерної документації Покровського відділу освіти є надання Експертного висновку, що виданий акредитованою лабораторією, щодо вимірювання потужності гамма-випромінювання в транспортних засобах.

На практиці, Криворізька лабораторія Держпродспоживслужби на сьогодні взагалі не робить цих випробувань. А лабораторія Криворізького підрозділу обласного центру контролю та профілактики хвороб, такі дослідження робить, але надає не Експертний висновок вимірювання потужності гамма-випромінювання, а Протокол дозиметричного контролю.

І хоча документи містять одні ті ж самі дані, замовнику потрібен саме Експертний висновок. А Експертний висновок отримати можна тільки у Кропивницькому, де і зареєстровано ТОВ «МПС-С». Слід зауважити, що ці вимірювання взагалі не є обов’язковими, і замовник міг їх не вимагати.

Також відлякують потенційних учасників вимоги, щодо надання сертифікатів на систему управління безпечністю харчових продуктів, на систему екологічного управління, на систему управління якістю, на систему управління охороною здоров’я та безпекою праці, на систему управління щодо протидії корупції (!).

Вартість кожного з таких документів коливається від 10 до 25 тис. грн., при тому, що така сертифікація не є обов’язковою.

І наостанок. Як писали журналісти сайту Наші гроші. Регіон, компанія ТОВ “МПС-С” належить Олександру Гліжинському. Він також є співвласником кількох промислових компаній, у тому числі ТОВ “ДСД плюс”. З 2016 по 2019 керівником цієї фірми був Володимир Захарченко – народний депутат від партії Слуга народу. Співзасновниками ТОВ «ДСД плюс» значиться «Завод бурової техніки ДСД», на якому Захарченко до свого походу у велику політику значився директором по безпеці. Сам Захарченко балотувався в Парламент від Тернівського та Покровського районів. От таке цікаве співпадіння».

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі