Всі новини про життя міста

Для Кривого Рогу закінчився перший етап війни, – О. Вілкул

Брифінг начальника Військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула за підсумками 01.12.22:

Про ситуацію в енергетиці. Нині це головний новий виклик. Для Кривого Рогу закінчився перший етап війни. Нашій команді, що складається і з цивільних, і військових, вдалося не пустити орків у місто. Відігнати їх спочатку на 50 кілометрів, щоб не діставали «Гради» та ствольна артилерія. І зараз, після зачистки від ворога правого берега, лінією розмежування є річка Дніпро, ситуація з фізичною безпекою у нас покращилася. Улюблене місто не захоплене і не зруйноване. Але війна ще далеко не закінчилася.
Тиждень тому в результаті обстрілу окупантів ми пережили перший повноцінний блекаут. Нині вже можна аналізувати, що з підготовки було зроблено правильно, і що можна було зробити краще.

  • Вода. Вважаю, що комунальники спрацювали добре. Важливо розуміти, що система водопостачання міста – це не трубка із краном. Це система, на заповнення якої необхідно два тижні, що складається з шести «підйомів». Ми повністю утримали систему на генераторах. Перші основні три підйоми швидко перемкнулись і вода продавлювалася до районних водонапірних станцій з резервуарами. Тому майже від кількох годин до доби вдалося відновити водопостачання. Зараз ця система працює також і при віяловому відключенні на четвертому, п’ятому та шостому підйомах вода додавлюється до нижніх поверхів. Так, були гідроудари, наприклад, як на селище Горького, пориви труб, але ремонтні роботи проводилися також швидко. Там, де були перебої з водою – вода підвозилася водовозами. При цьому прошу розуміти, що підвезти воду до кожного будинку водовозом неможливо – не існує стільки водовозів. Арифметика проста – у місті 700 тисяч мешканців. Норма споживання на кожного мінімум 20 літрів води на день. Для того, щоб кожному підвезти воду трикубовим водовозом треба 4666 водовозів. Стільки немає в жодному місті світу. Тому важливо утримати систему, а не сподіватися на підвіз.
  • Каналізація. Спрацювали чудово. Каналізаційні насосні станції, де можна було працювали самопливом, де можна – переключилися на генератори. Незручностей ніхто не зазнав. А уявляєте, що було б, якби наповнились труби, і до вас усе полилося з унітазів.
  • Теплопостачання. Треба розуміти, що це не лише котельні, а й вода. І на наповнення системи треба також близько двох тижнів. Тепло це котельні, і окремі насосні. Завдяки генераторам система утримана, кількість гідроударів мінімізована. Теплопостачання відновлено протягом двох діб після підключення високовольтних ліній.
  • Електроенергія. Прошу всіх розуміти, що енергопостачанням керує не міська влада, а ДТЕК та «Укренерго». Вони складають графіки віялових відключень, і вони проводять аварійні відключення. Рубильник перебуває у руках диспетчерів ДТЕК. І про те, що відбувається, ми дізнаємося разом із вами за фактом. Ми на них не впливаємо. Я чудово розумію, що є будинки, де електроенергія майже не відключається. А є ті, в яких відключається більше. Існує офіційне пояснення ДТЕКу, що на частині ліній є об’єкти критичної інфраструктури, тому їх практично не відключають. Якщо у вас не стане ще води та тепла – від цього ж краще не стане? І може бути кілька різних введень у сусідніх будинках і навіть у сусідніх під’їздах. Тому можна приходити до райвиконкомів, можна писати гнівні пости у Фейсбуках, але ми на це все одно вплинути не можемо. Якщо комусь від цього стане легше, можу сказати що на моїй лінії, де я живу на 129-му кварталі, теж немає критичної інфраструктури і в мене теж по 48 годин немає світла.
  • Транспорт. Для нормального функціонування швидкісного трамвая, тролейбуса та трамваїв необхідно 7,1 мегават електроенергії. Нам дають 1 мегават. Тому останні дві доби працює лише 10 трамваїв швидкісного та 28 тролейбусів. Основне навантаження зараз на автобуси та маршрутки. Тож прошу без необхідності нікуди не їздити.
  • Зв’язок та інформування. У цьому питанні, коли все відключилося, були очевидні недоробки. Прийнято рішення, що дві радіостанції Місто ФМ – частота 105,2 МГц і Радіо Кривбас – 102,3 МГц, обладнані генераторами – вони будуть вести мовлення навіть за повного і тривалого блекауту і через них ми будемо вас інформувати. Тому прошу налаштувати свої радіоприймачі і в будинках, і в машинах, а також закачати в телефони необхідні програми для прийому радіосигналу, щоб знати що робити. Щодо мобільного зв’язку. Генераторами обладнано вже 30 вишок, і вони мають дати десь стійкий, десь нестійкий зв’язок, але по всьому місту. Я говорю зараз про зв’язок, не про інтернет.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Останні записи

Популярні новини