asd

Всі новини про життя міста

До 6120 грн за багаття – криворіжців попередили про штрафи

Навесні традиційно збільшується кількість бажаючих спалити залишки торішньої рослинності. Адже люди вийшли на городи, поїхали на дачі. Та спалювати рослинність заборонено. Тим паче зараз – в умовах дії воєнного стану.

Фахівці міського управління екології Кривого Рогу нагадали мешканцям міста про небезпеку для здоров’я людей, котру завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів:
«Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.
Крім того, відомо, що очерет слугує прихистком для тварин та птахів. Шпаки, ластівки, вусаті синиці, жайворонки, чайки, очеретяні і звичайні вівсянки, крижні – це ще не весь список птахів, що мешкають в очереті. Підпали сухої трави знищують також тварин, плазунів та земноводних. Такі пожежі спричиняють загибель комах та їхніх личинок, що беруть участь у процесі утворення ґрунту.
Рослини – джерело харчування для тварин, що мешкають в екосистемах. Спалюючи суху траву та очерет, зменшується видовий склад рослинності, що слугують поживою для тварин. Натомість збільшується кількість бур’янів.
Під час підпалу трави гине вся корисна мікрофлора ґрунту, особливо та, що допомагає різноманітним рослинам протистояти хворобам. На її відновлення потрібен час, особливо навесні, коли рослини набирають силу.
На місці підпалу екосистема може відновитися лише через п’ять-шість років, однак бувають випадки, коли не відновлюється взагалі».
Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 77) за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, передбачено накладення штрафу:

  • на громадян в розмірі 3060 – 6120 грн;
  • на посадових осіб – в розмірі 15300 – 21420 грн.
    Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:
  • на громадян в розмірі 6120 – 12420 грн;
  • на посадових осіб в розмірі 21420 – 30600 грн.
    Звертаємо увагу, згідно ст. 113 Кримінального кодексу України, на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядаться як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна. Адже вогнища можуть розцінюватися як подання сигналів ворогові, а задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі