asd

Всі новини про життя міста

Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту: у Музеї Михайла Мармера відбулася інтерактивна лекція “Чому євреї?” (фото)

27 січня – пам’ятна дата, яка відзначається щороку, й запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року.

Цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів табору смерті «Аушвіц-2-Біркенау» неподалік польського міста Освенцім. В’язнями табору були українці, поляки, роми, французи. Але більшість була єврейського походження.

Офіційно визнано, що під час Другої світової війни знищено до 6 000 000 європейських євреїв, з них близько 1 500 000 – в Україні.

Щорічне вшанування пам’яті безвинних жертв свідчить про прагнення світової спільноти протистояти шовінізму, антисемітизму, расизму та всім іншим формам нетерпимості, які ведуть до цілеспрямованої агресії і насильства щодо окремих груп людей.

До цієї скорботної дати у Криворізьскому музеї культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера» відбулася інтерактивна лекція «Чому євреї?».

Попередній анонс заходу викликав велику зацікавленість городян, тому на лекцію прийшли відвідувачі різних соціальних та вікових груп: представники міського самоврядування, люди похилого віку, які зберігають спогади про Другу світову війну, бізнесмени – члени Асоціації «Союз бізнесу Кривого Рогу», курсанти Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх діл, співробітники туристичних агенцій, гості з Дніпра та прилеглих сільських районів.

Захід розпочався з церемонії скорботи біля музейної інсталяції «Дерево пам’яті», – учасники вшанували пам’ять жертв Голокосту та Праведників народів Світу хвилиною мовчання, запалюванням свічок та покладанням квітів. Процес виглядав дуже щиро та зворушливо, і не був перевантажений пафосом.

Безпосередньо в ході лекції обговорювалися причини Голокосту, універсальність та індивідуальність його, як геноциду європейських євреїв, проведено паралелі з сьогоднішнім днем, наголошено на історичних уроках для сучасних українців.

Лекція викликала велику цікавість й багато питань, що розкривали глибину трагедії Голокосту, але виходили за межі озвученої теми. Тому по її завершенню гості не поспішали йти: одні затримувалися біля музейних експозицій, інші, об’єднавшись у невеликі групи, обговорювали почуте або ділилися емоційними враженнями.

Так, українці пам’ятають безневинних жертв Шоа, і вчаться шанувати пам’ять загиблих у російсько-українській війні 21 століття.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі