asd

Всі новини про життя міста

Музей Михайла Мармера продовжує волонтерську діяльність (фото)

Волонтерство як соціальне явище міцно увійшло до повсякденного життя українців. Волонтерять усі: громадські організації, різноманітні фонди, пасіонарні активісти, обивателі, бабусі-дідусі, діти. Волонтерять із впевненістю у перемогу над лютим сусідом.

Музей культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера» теж волонтерит з 2015 року: бійцям неодноразово передавалися продукти харчування, предмети гігієни, ліки, білизна та багато інших необхідних для побуту предметів.

«Але особливе місце у цій діяльності музею займає турбота про людей, які пережили Другу світову війну – це жертви нацистських переслідувань, яких ми називаємо «Діти війни». Час іде, і, на жаль, їх стає менше. Вони живуть тихо, непомітно, дуже нелегко, оскільки радянський режим, що пішов, залишили їм мінімальну пенсію, втрачене на важкому виробництві здоров’я та існування за межею бідності. Ці люди не можуть дозволити собі купити дорогі ліки, одяг, якісні продукти. Більшість із них обмежені у комунікаціях із зовнішнім світом, бо не виходять із дому, а, у гіршому випадку, прикуті до ліжка. Ми їх не бачимо на вулицях, вони як би не існують. Але вони є, і заслужили на гідну старість», – розповідають у Музеї.

На початку цього року Музей Михайла Мармера розпочав співпрацю з Фондом «KONTAKTE-КОНТАКТИ» (Берлін, Німеччина), організатором проекту «Мережа допомоги жертвам нацистських переслідувань в Україні» (Hilfsnetzwerk für Überlebende der NS-Verfolgung in der Ukraine). Фонд, в особі пані Рагни Вогель, запропонував музею участь у проекті надання допомоги людям, які народилися та мешкали на території України до 1944 року, тобто, під час нацистської окупації.

Перші етапи співпраці – передача літнім людям фінансової допомоги у розмірі 200 євро на особисті потреби та необхідні ліки на суму 100 євро, пройшли успішно. Одержувачі були дуже вдячні. Одна жіночка при отриманні грошей розплакалася, говорячи, що тепер зможе пройти протезування у стоматолога. І було несподівано та зворушливо, коли вона прийшла до музею, щоб показати успішне вирішення своїх медичних проблем.

У жовтні Фонд «KONTAKTE-КОНТАКТИ» знову знайшов можливості для фінансування продуктових наборів на суму 100 євро жертвам нацистських переслідувань. За домовленістю з німецькими друзями, співробітники Музею Михайла Мармера мали зробити закупівлю товарів, сформувати продуктові набори та доставити одержувачам.

«Треба сказати, що процес логістичних операцій був досить трудомістким: добір та контроль якості товарів, відвантаження, транспортування, сортування, доставка продуктових наборів за адресами. Проте на цей випадок музей має команду активних волонтерів. А мікроавтобус надав особисто Михайло Мармер. Вантажниками, сортувальниками, носіями стали студенти й школярі, робота яких була вищою за всілякі похвали.

Висловлюємо сердечну подяку за вагому допомогу Роману Шляхтичу, доценту кафедри соціально-гуманітарних наук Державного університету економіки та технологій, Максиму Цибі, студенту Криворізького національного університету, Лізі Плотніковій, учениці Криворізького ліцею №123 Криворізької міської ради, Кирилу Піддубному, курсанту Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький фаховий коледж Національного авіаційного університету», Іллі Георгадзе, студенту Державного університету економіки та технологій. Без вас ми б точно не впоралися!

Тобто, і цей етап співпраці Музею культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера» з Фондом «KONTAKTE-КОНТАКТИ» завершився успішно. Щиро дякуємо нашим німецьким друзям і особисто пані Рагне Вогель за підтримку та допомогу, й бажаємо їм подальших успіхів», – зазначають представники Музею.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі