test

Всі новини про життя міста

У Кривому Розі – виставка одеського художника Васі Дмитрика «Опалювальний сезон»

Криворізький Центр Сучасної Культури / KRCC презентує персональну виставку одеського художника Васі Дмитрика «Опалювальний сезон» за адресою: вул. Полубоярцева 6б (вул. Вахтангова, 6б). Куратор виставки Кирило Ліпатов.

Відкриття відбудеться 15 червня о 18:00, вхід вільний!



Проєкт фіксує матеріальні свідчення зими останніх двох років — зібрані цвяхи з печі одеської майстерні Васі Дмитрика. Вони деформовані, покриті іржею та сажею. Створений спеціально під цю виставку «трасограф» протягом експонування приводитиме в рух цвяхи та створюватиме сет аркушів з їхніми слідами. Штучний інтелект спрограмував різні рандомні режими пересування електромагнітного поля.

Свою майстерню в Одесі, на судноремонтному заводі (СРЗ-2), Василь опалював дерев’яними палетами з порту. Цвяхи, вичищаючи піч, збирав і думав, як із ними бути. Одного з довгих зимових вечорів 2021-го, під час розмов із куратором, виникла ідея створити механізм, який співпрацюватиме з цим матеріалом. У сучасному мистецтві це називається found object — «знайдені об’єкти», розповідає Кирило Ліпатов для видання Post Impreza.


Експозиція вперше була презентована в Івано-Франківській Асортиментній кімнаті, а вдруге в Одеському національному художньому музеї.



Виставка доступна до перегляду з 15 червня до 15 липня 2024 року, за адресою: вул. Полубоярцева 6б (вул. Вахтангова, 6б). Графік роботи з 12:00 до 19:00, з пʼятниці по неділю. Під час повітряної тривоги виставка зачинена, найближче укриття знаходиться за адресою: вул. Вахтангова, 6а.

Вася Дмитрик — український скульптор, який народився в селі Підпечери (Івано-Франківська область), але став відомий як одеський митець. У 2016 році закінчив Одеське художнє училище ім. М. Грекова. Працює з кінетичною скульптурою, знайденими обʼєктами, просторовими інсталяціями та ландшафтною скульптурою. Член мистецької спільноти СРЗ-2. У своїй практиці звертається до індустріальних систем та їхньої взаємодії з довкіллям, в межах якої створюються нові узгоджені звʼязки між ними. Живе та працює в Одесі.

Довідково:

Кирило Ліпатов – історик і дослідник, колишній голова наукового відділу Одеського Національного художнього музею. З початком широкомасштабної війни Ліпатов також багато волонтерить і працює над убезпеченням об’єктів культурної спадщини. Нині один із фокусів його дослідницької уваги – деколонізація місць пам’яті та переосмислення локальної ідентичності міст, передовсім його рідної Одеси.

Криворізький Центр Сучасної Культури / KRCC — громадська ініціатива, покликана розвивати культуру, мистецтво, креативні індустрії у Кривому Розі. Місія центру — розвинути культурний потенціал Кривого Рогу, створивши стимулююче середовище для креативних індустрій, через діяльність інституції KRCC.

Проєкт «Опалювальний сезон» Васі Дмитрика реалізовано за підтримки EU4Culture, Goethe-Institut в Україні, ГО Друзі музею, Асортиментна кімната, Ukranian Emergency Art Fund, Фундація Енді Воргола та Криворізького Центру Сучасної Культури / KRCC.

новини Кривий Ріг LIFE

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Останні записи